Biskupství brněnské

Dokument „Zemřel pod cizím jménem“ - příběh a odkaz Monsignore Jana Šrámka

Ilustrace
23.2.2006
Novinářskou projekci k premiéře dokumentu „Zemřel pod cizím jménem“ - příběh a odkaz Monsignore Jana Šrámka, pořádá Česká televize, Televizní studio Brno (ČT TS Brno )– Centrum náboženské tvorby ve čtvrtek 23. února 2006 ve 13.00 hodin v budově České televize na Běhounské ulici 18 v Brně.Brno: Novináři budou mít možnost besedovat s tvůrci pořadu - scenáristou a režisérem dokumentu Jiřím Šindarem, dramaturgem Petrem Rausem, šéfdramaturgem Centra náboženské tvorby Ing. Jiřím Florianem a dalšími. Premiéra pořadu proběhne ve čtvrtek 2.3. ve 20.00 hodin na ČT2.

Redaktorka ČT TS Brno Jaroslava Pešková o připravovaném pořadu říká: „Jde o dokument představující závěrečnou část života Msgre. Jana Šrámka, kněze, zakladatele Československého Orla i Československé strany lidové, prvorepublikového ministra a předsedy exilové londýnské vlády, místopředsedy vlády v letech 1945 až 1948. Sleduje stopu jeho života od (zhruba řečeno) předvolebního projevu v Československém rozhlase 24.května roku 1946 až po jeho druhý pohřeb 12.října roku 1991, kdy byly (35 let po smrti) jeho ostatky uloženy tak, jak si sám přál. Příběh Msgre. Šrámka je ukázkou jedné z forem totalitních praktik komunistického režimu, příběhem zápasu o lidskou svobodu a důstojnost; pravda, zápasu s tragickým koncem. Současně je ohlédnutím za mužem, jehož ideály jsou dnes stejně živé a platné, jako před 58 lety, kdy měly být z rozhodnutí tehdejších mocných odsouzeny k zapomnění.“

Novináři, kteří by se chtěli připravované projekce zúčastnit, ať prosím kontaktují Mgr. Jaroslavu Peškovou, tel. 542 132 285, e-mail: jaroslava.peskova@ceskatelevize.cz.

foto foto
Foto: archiv České televize

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality