Biskupství brněnské

Představitelé Charity míří na Ukrajinu

Ilustrace
16.5.2005
Ředitelé oblastních charit brněnské diecéze stráví čtyři dny na Ukrajině.Brno: "Před deseti lety jsme naše Chráněné dílny rozběhli hlavně díky podpoře nizozemské Charity, dnes cítíme, že i my jsme schopni pomáhat chudším oblastem Evropy. Na Ukrajině podporujeme již několik let prostřednictvím Adopce na dálku sirotky v dětských domovech a přispíváme na provoz svíčkové dílny," říká Evžen Adámek, ředitel Oblastní charity Znojmo, který spolu s dalšími sedmi řediteli oblastních charit brněnské diecéze odcestuje 16. května na Podkarpatskou Ukrajinu. "Setkáme se zde s mukačevským biskupem, dětmi v dětských domovech a seznámíme se s dalšími projekty, které by uvítali naši podporu," doplňuje Oldřich Haičman, ředitel Diecézní charity Brno.

Díky příspěvku z letošní Tříkrálové sbírky se v letních měsících několik ukrajinských dětí vypraví na návštěvu České republiky. Rekreační pobyt poblíž Znojma pro ně bude první možností, jak se seznámit s jiným prostředním a kulturou. Během června do Mukačeva Diecézní charita Brno vypraví také kamion humanitární pomoci v podobě textilního zboží.

Jak říká Lucie Kolářová, z Diecézní charity Brno: "Ukazuje se, že pomoc do zahraničí je efektivní právě u zemí blízkých jak z hlediska vzdálenosti, tak z hlediska podobných historických zkušeností. Přitom se nejedná pouze o humanitární pomoc v pravém slova smyslu, ale také o výměnu zkušeností. V rámci Diecézní charity Brno sociálně slabé na Ukrajině podporuje Oblastní charita Třebíč (pečovatelská služba v regionu Tjačiv) a Oblastní charita Znojmo (dětské domovy a svíčková dílna v Zakarpatí). Cílem květnové charitní návštěvy na Ukrajině je rozšířit stávající pomoc i na další sféry a zapojit do ní více oblastí Brněnské diecéze. Diecézní charita Brno je připravena podílet se např. na vývoji struktury ukrajinské Charity."

"Před lety nás takto zaštítila a povzbuzovala rakouská Charita a dodnes spolu udržujeme úzké vztahy," dodává Oldřich Haičman.

Další informace: Mgr. Lucie Kolářová, Diecézní charita Brno, tel. 731 134 910, lucie.kolarova@caritas.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality