Biskupství brněnské

Rekviem za Svatého otce

Ilustrace
3.4.2005
V neděli 3. dubna se ve všech farnostech brněnské diecéze rozeznějí zvony-umíráčky za Svatého otce Jana Pavla II.Brněnský biskup Vojtěch Cikrle bude sloužit rekviem za Svatého otce v úterý 5. dubna v 17.30 hodin v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně.

Už cca 20 minut před zahájením rekviem (17.30) byla katedrála sv. Petra a Pavla na Petrově do posledního místa zaplněná (cca 2000 osob), ještě dlouho po zahájení přicházeli další a další. Kolem hlavního vchodu katedrály i roztroušeni mezi auty na parkovišti, které bylo ozvučeno, stálo dalších cca 200 lidí.

Slavnostní bohoslužbu – rozloučení se Svatým otcem Janem Pavlem II. doprovázel 80 členný smíšený sbor pod vedením Petra Kolaře, v jejich podání znějí úryvky Mozartova Requiem.

Bohoslužbu přenášelo v přímém přenosu Radio Proglas.

Magistrát zastoupil svou účastí náměstek primátora, pan J. Holík.

Pár slov z kázání brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho:

Denně jsme konfrontováni se situací ve světě, s atmosférou, která je vytvářena po smrti Svatého otce Jana Pavla II. – samozřejmě, že člověk prožívá bolest a smutek z odchodu svého drahého, osoby, kterou měl rád, které si vážil. Ale myslím, že je příliš akceptován rozměr smutku, chybí rozměr naděje. Já mnohem víc vnímám jakousi slavnostnost těchto okamžiků, této chvíle a děkuji za život Svatého otce Jana Pavla II. a vzpomínám na všechna osobní setkání s ním.

Při každém osobním setkání s ním jsem cítil, že je to člověk s velkou vnitřní radostí.
Pozorný, vnímavý, citlivý - jako náš otec.

Cestoval po světě za těmi, kteří nikdy nemohli přijet za ním, aby se s ním mohli setkat.

Celý život o něco usiloval a to stejné se týká nás všech. Také každý z nás má možnost udělat ze svého života – na místě, kam byl povolán- něco tak velkého a nezapomenutelného, jako Svatý otec Jan Pavel II.

Prožíváme různé epochy, různá období. Nyní je čas modliteb, intenzivních proseb k Duchu Svatému - modleme se za Svatého otce Jana Pavla II.,modleme se i za jeho nástupce.

Od rána jsou v katedrále k dispozici kondolenční archy, které nejsou jen podpisové, ale lidé na ně mohou zaznamenávat i své vzpomínky na Svatého otce, na setkání sním,ap. Archy budou k dispozici ještě v dalších dnech, jsou rovněž v jiných kostelích nejen v Brně.Potom budou zaslýna na apoštolskou nunciaturu do Prahy.

V sobotu 2. dubna po 23. hodině sloužil ve studiu Radia Proglas jeho ředitel P. Martin Holík zádušní mši za Svatého otce, která byla přenášena v přímém přenosu.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality