Biskupství brněnské

Pozvání k poslechu křtinské zvonohry

Ilustrace
8.1.2005
Vánoční koncert na zvonohru ve Křtinách, jednom z nejznámějších poutních míst brněnské diecéze, je naplánován na 8. ledna 2005.Křtiny: V pátek 31. prosince bude slavit místní duchovní správce Tomáš Prnka v 15.00 hodin bohoslužbu, při které s přítomnými poděkuje za vše, co v roce 2004 od Boha i od našich bližních obdrželi. O půlnoci zazní zvonohra a přítomní si v ambitech popřejí do Nového roku.

Na 8. ledna ve 14.00 je plánován vánoční koncert na zvonohru, poslech je možný nejen v ambitech, ale i v kostele. Hraje Radek Rejšek, hudební redaktor Českého rozhlasu. Farář Prnka zájemcům doporučuje, aby se teple oblékli.

Křtinskou zvonohru, kterou tisk označil jako unikát a za největší ve střední Evropě, požehnal apoštolský nuncius v České republice Diego Causero v sobotu 9. října 2004. Zvonů je celkem patnáct a nesou jména světců. Celkem váží 1762 kg, jejich hodnota je 1.700.000 Kč. Zvony byly ulity v Holandsku v městě Astenu. Ulil je zvonař Petr Manoušek, jehož rod pochází z křtinské farnosti. Už otec Petra Manouška zamýšlel pořídit pro Křtiny zvonohru v roce 1946. Podařilo se mu však ulít jen dva zvony – Marii a Antonína. Nyní bylo dílo dokončeno a poprvé se rozeznělo právě 9. října 2004.

Bližší informace: R.D. Tomáš Prnka, tel. 516 439 189.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality