Biskupství brněnské

Mlynáři od Babic

Ilustrace
Luděk Navara (redaktor Mladé fronty DNES, který se dlouhodobě zabývá zločiny komunismu a nacismu) a Miroslav Kasáček jsou autoři knihy „Mlynáři od Babic – nová fakta o osudovém dramatu padesátých let“. Za zmínku stojí fakt, že Miroslav Kasáček, jehož žena byla dcerou perzekvované rodiny mlynářů, začal shromažďovat materiály a dokumenty o událostech v Babicích už v roce 1968

Brno/Babice: Represálie, které rozpoutal komunistický režim v okolí Babic na Třebíčsku na začátku padesátých let, jsou považovány za jedny z největších od dob heydrichiády. Svým rozsahem byly opravdu mimořádné: bylo odsouzeno více než sto osob, z toho jedenáct k trestu smrti. Čtyři odsouzení zemřeli ve vězeních. Rodiny soukromých zemědělců a živnostníků byly vyhnány ze svých domovů, byl jim zabaven majetek a jejich statky byly rozkradeny.

Útok v budově školy v Babicích na Třebíčsku 2. července 1951, při němž byli zavražděni tři komunističtí funkcionáři, však nebyl na začátku perzekucí, zatýkání začalo mnohem dříve.

Autoři na pozadí těchto událostí vykreslují otřesné a těžko pochopitelné příběhy obyčejných lidí, kteří najednou zjišťují, že jsou určeni k likvidaci. Mezi nimi je vedle sedláků a kněží i rodina Plichtova a Melkusova. Mlynář Alois Melkus byl dlouho před babickými událostmi zatčen a poslán do vězení, mlýn mu byl zabaven a zdevastován.

Sugestivní líčení odkrývá dramatické osudy protikomunistických odbojářů a jejich pronásledovatelů. Autoři mapovali i osudy těch, kteří přísně tajné operace plánovali: řídících orgánů StB. Sledují ale také osud „kapitána“, muže, který zoufalé bojovníky proti režimu dovedl až do budovy školy v Babicích... Příběh je doplněn novými, dosud nepublikovanými informacemi z archivů.

Knihu, která má 334 stran, vydalo brněnské vydavatelství HOST. Cena 339 Kč.
Kontakt: HOST - vydavatelství, s. r. o., Radlas 5, 602 00 Brno
Telefonní a faxová čísla: tel.: 545 214 468, 539 085 009, tel. a fax: 545 212 747

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality