Biskupství brněnské

Vyjádření Rady pro rodinu České biskupské konference k otázce legalizace eutanázie

Ilustrace
Nedávné rozhodnutí nizozemského parlamentu legalizovat eutanázii vede kúvahám, zda by nebylo správné iu nás postupovat obdobně. Zastánci eutanázie argumentují zejména právem nemocného na autonomii ajeho svobodné rozhodování. Trpící nemocný člověk se však nerozhoduje svobodně, ale pod tlakem nepříznivé situace, ačasto bere ohled také na těžkosti, které snad působí svým blízkým.

Souhlas těžce nemocného s nabídkou možnosti ukončit život nebývá projevem jeho skutečné touhy po smrti, ale spíše voláním o pomoc a výrazem snahy zbavit se bolesti a pocitu opuštěnosti.

Současná medicína má k dispozici účinné prostředky k odstranění bolesti aumožňuje odstranit bolest a utrpení i bez ukončení života. Jde ovšem o řešení ekonomicky náročnější.

Vstup na kluzký svah úmyslného ukončování lidského života nemůže být ospravedlněn ani stanovením přesných kritérií. Riziko zneužití je totiž značné a prokázané. Nelze také připustit, aby uzákonění eutanázie vedlo k tlaku na staré, nemocné a handicapované lidi ktomu, aby se považovali za zátěž zdravých.

Nikoliv eutanázii, ale doprovázení, lidskou spoluúčast, naději a pochopení smyslu utrpení je třeba nabízet a přinášet nemocným a trpícím.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality