Biskupství brněnské

Diecézní pouť katechetů do Bílé Vody

Ilustrace
1.5.2024 - 12.5.2024

Naši katecheté putovali do Bílé vody.

Obec Bílá Voda se nechází v severním Slezsku a v minulosti byla hojně navštěvovaným poutním místem. Po rozdělení Slezska v roce 1742 obec Bílá Voda postupně ztrácela na svém významu. Světovým unikátem se stala až v roce 1950, kdy 28. září, na svátek sv. Václava, se v Bílé Vodě doslova přes noc ocitlo 146 řeholních sester z pěti kongregací. Během následujících čtyřiceti let se tady pak vystřídalo asi 1000 sester ze čtrnácti řádů a kongregací. Z toho asi 700 sester odpočívá na místním hřbitově.

Po pádu totality v roce 1989 se většina sester odstěhovala z Bílé Vody do svých klášterů a domovů po celé republice i na Slovensku. Na podzim roku 2005 se odstěhovala z Bílé Vody poslední komunita sester. Byly to sestry sv. Vincence z Paula.

Témeř 50 katechetů vyrazilo 1. května do těchto nádherných míst. Ve vzpomínce na řeholnice, které zde po Akci Ř komunistický režim internoval, prožili naši katecheté z celé diecéze! krásný den a navštívili mmj. také výrobnu hostií UNITA Tato výrobna je již jediná, která v České republice vyrábí hostie. Putování pak naši přátelé zakončili v obnoveném poutním areálu Marie Hilf společnou mší svatou.

Udělejte si i vy krásný výlet s rodinou a navštivte toto krásné místo. Pokud vás zajímá poválečný příběh z Bílé Vody, ponořte se do románu "Bílá voda"  od Kateřiny Tučkové.

V naší diecézi působí téměř 300 katechetů, kteří se věnují dětem, mládeži i dospělým. V našich modlitbách na ně pamatujeme a všem děkujeme za jejich obětavou práci.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality