Biskupství brněnské

Džíny a tenisky – ajťák Boží

Ilustrace
2.4.2023

Zapomeňte na klasickou představu světce v řeholním a chudém rouchu s křížem v ruce. Nastupuje nová generace blahořečených v čele s Carlo Acutisem, světcem oblečeným v džínách a teniskách s notebookem v ruce.

Mladý italský chlapec započal svoji cestu životem 3. května 1991 v Londýně, ale již v útlém věku se s rodiči přestěhoval do Milána. Na jednu stranu byl Carlo jako každé další dítě, rád pobýval v přírodě, hrál s přáteli fotbal a bavil se u PlayStationu, na druhou stranu přece jen v něčem vynikal.

Od momentu, kdy přijal první svaté přijímání, se snažil navštěvovat Pána Ježíše každý den na mši svaté a trápilo ho, že všichni Boha nepoznali tak jako on. Eucharistii považoval za dálnici do nebe, tedy nejrychlejší a nejúčinnějším způsob, jak se stát svatým.

I přesto, nebo možná právě proto, že svoji víru nikdy před nikým neskrýval, byl oblíbený. Všem s radostí vždy pomohl, obzvláště těm, kteří to v životě neměli zrovna jednoduché, například ze svého kapesného přispíval lidem na ulici. Mohli bychom předpokládat, že za všechno může výchova, ale i vzhledem k tomu, že jeho rodiče nebyli praktikujícími katolíky, si dokázal svoji cestu k Bohu nalézt takřka sám. Dokonce dokázal své rodiče navrátit k víře. Sama maminka Carla Acutise přiznává, že ji Carlo v oblasti víry zachránil.

Výjimečné nadání se u Carla projevilo v oblasti informačních technologií. Na jezuitském lyceu, kde studoval, projevil nevídaný zájem o programování. Díky svému nadšení pro tento obor si získal respekt a důvěru u již zkušených informatiků. Dokonce se mu podařilo pro jeden ze svých projektů spolupracovat s Vatikánem. Dokázal vytvořit interaktivní webovou stránku, která se zaměřuje na eucharistické zázraky po celém světě. Aby získal co nejlepší a nejpřesnější informace, cestoval na místa zázraků přes tři roky.

Více ZDE

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality