Biskupství brněnské

Skončila první část Evropského synodálního setkání

Ilustrace
10.2.2023

První část Evropského synodálního setkání, které se koná v Praze od 5. do 12. února, skončila. Jednalo se o čtyři dny intenzivních prací, ale také společných mší svatých a modliteb, ve kterých účastníci pamatovali na Ukrajinu, na oběti zemětřesení v Turecku a Sýrii či na jednotu křesťanů.

Během pracovního zasedání delegáti postupně představovali 39 národních zpráv k otázkám dokumentu pro kontinentální etapu synody a následně, rozdělení do 13 skupin, pokračovali v reflexi "o intuicích, které rezonují, napětích a rozdílech, prioritách a výzvách, které je třeba sdílet s ostatními církvemi."

K delegátům v Praze se připojilo ještě 270 účastníků online. Šlo o delegáty národních biskupských konferencí, kteří byli rozděleni do 12 skupin a výstupy své práce také přeložili plénu. "Tématem našeho setkání je synodalita a myslím, že jsme zakusili plody vzájemného naslouchání s ostatními. Zakusili jsme, že jsme rodina, církev, laici, muži a ženy, zasvěcené osoby a biskupové. A zažili jsme, co je to rodina na evropské úrovni," uvedl ve své závěrečné řeči arcibiskup Gintaras Grušas, předseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE).

Více ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality