Biskupství brněnské

Letošní Brněnská muzejní noc měla v Diecézním muzeu opět úspěch

Ilustrace
21.5.2019

Během letošní Brněnské muzejní noci, která se uskutečnila v sobotu 18. května 2019, navštívilo program Diecézního muzea 1630 návštěvníků, což po třech letech mírného poklesu znamená nový výrazný nárůst zájmu.

Návštěvníky přivedla na Petrov nejen návštěva stálé expozice Vita Christi – Život Kristův, v níž je umístěn gotický deskový obraz Madony z Veveří, ale také bohatý program.

V prostorách muzea byla poslední možnost zhlédnout letošní úspěšnou jarní výstavu Zastavení – Křížová cesta v díle Milivoje Husáka, kterou uvítala nejen odborná, ale i laická veřejnost. Návštěvu této výstavy si nenechalo ujít mnoho Brňanů i mimobrněnských hostů, často i ze vzdálenějších míst Moravy.

Četné publikum zhlédlo pod širým nebem ve třech inscenacích divadelní představení studentů JAMU pod vedením prof. Ivo Krobota s názvem O Šalamounovi králi. Dlouhý potlesk na závěr všech inscenací vyjádřil nejlépe pocity pestrého publika. Samotné představení využívalo ve čtyřech scénách různorodého prostranství okolo katedrály.

Na své si přišli také návštěvníci prvního chrámu diecéze, katedrály sv. Petra a Pavla, která byla mimořádně otevřena až do 22.30 hodin. V této době se pro posluchače v zaplněných lavicích uskutečnily dva varhanní koncerty dómského varhaníka Petra Kolaře a jeho žáků.

Ti, kdo chtěli vidět Brno při západu slunce, mohli vystoupat na věže katedrály až do 22. hodiny. Pro děti byla tradičně připravena výtvarná dílna a zábavná soutěž o hodnotné ceny.

Brněnská muzejní noc v Diecézním muzeu se tradičně stává také pozvánkou na Noc kostelů, která se letos uskuteční v pátek 24. května.

Souhrnná zpráva Brněnské muzejní noci 2019 ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality