Biskupství brněnské

Zemřel kameraman Jakub Nosek

Ilustrace
10.3.2018

Po dlouhé nemoci zemřel 1. března 2018 významný kameraman České televize, jeden ze zakládajících členů skupiny pověřené náboženských vysíláním, pan Jakub Nosek. Poslední rozloučení s ním se bude konat v sobotu 10. března 2018 ve13.00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Unkovicích.
Po mši svaté bude uložen do rodinného hrobu na místním hřbitově.

Jakub Nosek, absolvent Filmové akademie múzických umění v Bratislavě, nastoupil jako jeden z prvních kameramanů do tehdy nově založeného studia Československé televize v Brně již v roce 1962. Po sametové revoluci v roce 1989 byl jmenován šéfkameramanem studia a v lednu roku 1991 odpovědným kameramanem náboženských pořadů. Stal se tak jedním ze zakládajících členů mimoredakční skupiny, pověřené náboženskými pořady, a s mimořádným nasazením se podílel na naprosté většině náboženských relací, vytvářených v brněnském studiu České televize.

Od roku 1997 kromě práce kameramana pracoval také jako režisér všech přímých přenosů bohoslužeb, vysílaných z brněnského studia České televize. Jeho režijní realizace vytvářejí z těchto pořadů svébytná umělecká díla.
Osobité obrazové vidění světa ztvárnil Jakub Nosek především v dokumentárních pořadech (např. Reflexe z katechismu, Co je to krása, Pergamenová klenotnice, Já se tam vrátím, Krása užitečných věcí, Tvarosloví modernosti, Vila Tugendhat), v hudebních filmech (Lašské tance a Moravský rok), v pohádkách (Měsíční víla a Sedmero krkavců) i v hraných filmech (Poema, Venca, Historie dirigenta Kaliny, Smrt v kruhu, Zbabělec, Zobani, Úpis, Třináctá klec aj.).

Brněnský diecézní biskup Vojtěch Cikrle ocenil již v říjnu 2007 dlouholeté tvůrčí aktivity Jakuba Noska medailí sv. Petra a Pavla a při příležitosti životního jubilea v roce 2013 mu udělil medaili sv. Cyrila a Metoděje jako poděkování za jedinečnou dlouholetou obětavou a profesionální práci.

Jakub Nosek byl také dvakrát oceněn hlavní cenou festivalu Arsfilm v Kroměříži, vyznamenán Cenou ČSAV a cenou Pierot a Cenou města Brna.

Parte

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality