Biskupství brněnské

V Římě byla uložena relikvie bl. Restituty

Ilustrace
18.3.2013

Dne 4. března 2013 byla v bazilice sv. Bartoloměje v Římě uložena relikvie blahoslavené sestry Restituty Kafkové, rodačky z Brna-Husovic.

Brno/Řím: Bazilika na ostrově v řece Tibeře je na přání papeže Jana Pavla II. od roku 2002 místem památky "nových mučedníků" a shromažďuje jejich ostatky nebo předměty, které používali.
Při slavnostním aktu týkajícím se blahoslavené sestry Restituty vedl mimořádnou bohoslužbu slova vídeňský arcibiskup Christoph kardinál Schönborn OP, koncelebrovali mj. dva čeští kardinálové Dominik Duka OP a Miloslav Vlk. Brněnskou diecézi zastupoval u sv. Bartoloměje Mons. Jan Mráz, rektor Papežské koleje Nepomucenum.

Pořadatelem slavnosti byla komunita Sant’Egidio, Františkánky křesťanské lásky a rakouské velvyslanectví u Svatého stolce zastoupené velvyslancem Dr. Alfonsem Klossem. Ve velkém množství účastníků byli přítomni také poutníci - ctitelé bl. Restituty z Vídně, z Lince, a také z Německa. Mimořádným čestným hostem byla Dr. Monika Smith, která přicestovala až z USA. Ta v průvodu nesla relikvii bl. Restituty (zarámovaný kříž z růžence, který nosila bl. Restituta) a doprovázela ji generální představená vídeňských sester františkánek, jejichž členkou bl. Restituta byla - sestra Hilda Daurer z Vídně.
Dr. Monika Smith se narodila roku 1941 v nemocnici ve Vídni-Mődling a na svět ji tam přivítala sálová sestra Restituta, která pomáhala při těžkém porodu. Po určitou dobu sestra Restituta dál pečovala o matku a o novorozené děvčátko a se smrtelnou úzkostí je ukrývala v nemocnici před gestapem, protože jeden z jejich předků byl žid.

Z dopisů od sestry Ruth Edith Beinhauer, od sestry Hildy Daurer a od Mons. Jana Mráze sestavil Karel Pažourek.

Více na http://www.rajce.net/a7867455
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality