Biskupství brněnské

Letošní novinka v Brně: Poutnický průkaz

Ilustrace
25.6.2012

Z iniciativy Radka Líkaře a Jiřího Braunera se nyní i v brněnské diecézi dostává zájemcům po vzoru významných poutních míst v Evropě možnost získat tzv. poutnický průkaz, do kterého si mohou na památku zaznamenávat průběh svého putování i sbírat otisky razítek z míst, kterými prošli.

Brno: „Začalo to tím, že jsme se před dvěma lety účastnili poutě do Compostelly, kam jsme posledních 130 kilometrů putovali pěšky,“ vzpomíná Radek Líkař z Kunštátu. „Natolik nás to oslovilo, že jsme si s přáteli řekli, že bychom rádi něco podobného uskutečnili v našich zeměpisných podmínkách. Při pouti do Santiaga jsme dostali na začátku tzv. poutnický pas, kam se skutečně psalo i číslo pasu, místo, odkud se na pouť vychází, ze které jsme země a jak putujeme, a na základě tohoto průkazu jsme pak na konci pouti dostali "osvědčení" o vykonání poutě do Compostelly. Proto jsme se rozhodli vydat také u nás podobný poutnický průkaz, který si může každý pořídit na jednu konkrétní pouť. A může to být pouť pěší nebo na kole, autem nebo společná autobusem, popř. i letadlem. Poutnický průkaz nemá sloužit ve smyslu turistickém, že by přinášel - obdobně jako turistické pasy členům Klubu českých turistů - řadu výhod. Jde o památku a následně vzpomínku na místa, která jsme cestou navštívili,“ uzavírá Líkař.

Poutnický průkaz je k dostání v brněnské prodejně DONUM (Petrov 9, 602 00 Brno, tel.: 543 237 047 ) nebo je možné ho zaslat i na dobírku. Cena včetně obalu 15 Kč/ks.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality