Biskupství brněnské

České oslavy v Římě

Ilustrace
16.5.2009 - 17.5.2009
Česká Papežská kolej Nepomucenum byla otevřena právě před osmdesáti lety, v den svátku sv. Vojtěcha 23. 4. 1929.Brno/Řím: Je tu ovšem ještě další výročí, které se podle slov rektora koleje, Mons. Jana Mráze, chystají v Římě připomenout, a to 125 let od založení první české koleje v Římě, která nesla název Bohemicum. Ta byla zřízeno již 4. 11. 1884. Obě tato výročí oslaví v Nepomucenu o svátku patrona koleje, svatého Jana Nepomuckého, 16. května slavnostní bohoslužbou, které bude předsedat kardinál Tomáš Špidlík. Po ní bude připravena zahradní slavnost s barbeque.

Hned další den, 17. května, uplyne čtyřicet let od smrti kardinála Josefa Berana (17.5.1969). Na jeho připomínku bude slavena mše u jeho hrobu v bazilice sv. Petra.

Josef Beran se narodil v Plzni 29.12.1888, kněžské svěcení přijal v Římě 10.6.1911. Po nacistických vězněních na Pankráci, v Terezíně a Dachau se v roce 1946 stal pražským arcibiskupem. Prošel komunistickou internací a pronásledováním. V roce 1965 bylo zveřejněno jeho jmenování kardinálem. V témže roce mu bylo tehdejší vládou oznámeno propuštění k vycestování do Říma - s návratem nežádoucím. Tam také o čtyři roky později 17.5. 1969 zemřel a byl pohřben v podzemí Svatopetrské baziliky ve Vatikánu. Jeho beatifikační proces byl zahájen 2.4.1998.

Mons. Jan Mráz k výročí koleje Nepomucenum dodává: „ Na podzim chystáme k výročí založení koleje vědecké sympozium s mezinárodní účastí, které pořádá Papežská kolej Nepomucenum ve spolupráci s Českým historickým ústavem v Římě a Österreichisches Kulturforum Rom. Téma zní: Česká kultura a kněžská formace v kontextu národnostních střetů a koexistence.“

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality