Biskupství brněnské

Česká mše vánoční v Římě

Ilustrace
24.12.2008
Jak zní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby ve dvou římských chrámech a na náměstí před bazilikou svatého Petra ve Vatikánu?Na to odpoví pořad Centra náboženské tvorby Televizního studia Brno České televize na Štědrý den ( 24. prosince) 2008 v 16.25 hodin na ČT 1.

Brno:. Poetické vánoční zastavení – Věčné město a české Vánoce. Jak zní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby ve dvou římských chrámech a na náměstí před bazilikou svatého Petra ve Vatikánu? Centrum náboženské tvorby Televizního studia Brno České televize o letošních Vánocích uvede dokument, který zavede diváky takřka pod okna Vatikánu, kde televizní štáb ozvučil náměstí a natáčel zde se souhlasem kompetentních míst sekvence nejznámější české vánoční mše. "Návštěvníci ze všech koutů světa byli zpěvem a hudbou uneseni," říká šéfdramaturg Centra náboženské tvorby ČT Jiří Florian. "Zaznamenávali jsme vesměs pozitivní a nadšené ohlasy. Lidé se ptali, co je to za hudbu a kdo je jejím autorem, že ji nikdy neslyšeli."

Zpěvy a hudbu rožmitálského kantora Jana Jakuba Ryby přivezl do Říma blanenský sbor Rastislav a komorní orchestr Czech virtuosi. Setkání nejznámější a snad nejtypičtější české vánoční skladby se scenérií Věčného města, poskytla příležitost nabídnout meditativní vánoční zastavení, směřující až samotným křesťanským kořenům evropské kultury.

Režie: Jakub Nosek a Petr Raus, délka: 26 minut.
Další informace: Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno, tel.: 542 132 512

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality