Biskupství brněnské

AMARO JILO - Naše srdce

Ilustrace
12.4.2007
Prostory brněnského Domu umění budou od 12. dubna sloužit dva týdny charitativní akci - výstavě a aukci současného umění Amaro jilo, jejichž výtěžek bude věnován ve prospěch rekonstrukce fary a Dětského domu v Zábrdovicích.Rómská slova Amaro jilo znamenají v překladu do češtiny "Naše srdce". Za spontánním vznikem výstavy a aukce stojí mladá brněnská malířka Věra Kotlárová a malíř Jan Chovanec, bývalý student Stanislava Diviše.

K prohlédnutí a vydražení budou díla několika desítek českých umělců. Ze starší generace například práce renomovaných autorů Antonína Střížka, Michala Rittsteina, Václava Stratila, Jiřího Kovandy, Viktora Pivovarova, Petra Nikla, Martina Mainera nebo Jiřího Davida. Generaci třicátníků až čtyřicátníků zastupují Tomáš Vaněk, Ivan Vosecký, Jan Šerý, František Matoušek nebo Josef Bolf. Z nejmladší, studentské generace poskytli svá díla Matěj Smetana, Patricie Fexová, Vasil Artamovov, Eva Koťátková, Petr Tíchý, Vendula Chalánková nebo laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého Barbora Klímová.

Když Věra Kotlárová studovala brněnskou FaVU, chodila do Zábrdovic doučovat romské děti. Stav fary a Dětského domu ji znepokojoval. Přestože už probíhá oprava budov, dokončení vyžaduje další finance. "Chodí tam převážně romské děti z okolí. Divili byste se, v jak hrozném prostředí některé děti vyrůstají. Tady si mohou zpívat a hrát, protože mají k dispozici aparaturu, nebo zahrát stolní tenis, kopanou. Také se jim věnují dobrovolnící, jezdí s dětmi na výlety, doučují je. Na faře probíhá i školka, děti se vyzvedávají přímo v rodinách a do školky se těší. Ale i tady to nebyl med. Místnosti neměly izolaci, v některých prostorách byly problémy s vlhkostí.

Na sklonku loňského roku se proto realizátorka akce začala ptát českých umělců z celé republiky, zda by věnovali dílo, jehož prodejem by se získaly peníze na urychlení rekonstrukce. "Byli vstřícní a já brzy zjistila, že potřebuji opravdu velké místo, kde všechno vystavit." To vyřešila nabídka Domu umění bezplatně zapůjčit své prestižní prostory. "Lidé pomohli různě. Umělci dali obrazy, hudebníci připravují doprovodné programy.

Na vernisáži zahraje Pavel Fajt a během výstavy proběhne i několik doprovodných akcí, divadlo, hudba. Kamarádi chodí s letáky, jeden natočil krátký dokument o faře, další graficky zpracuje tiskové materiály, jiný zas výstavu nafotografuje."

Kotlárová si probíhající rekonstrukci chválí: "Začalo se opravovat zevnitř i zvenku. Oprava je nutná a je opravdu pěkné, že to nakonec bude sloužit těm, co faru berou trochu jako domov."

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 12. dubna v 17 hodin. Aukce pak ve čtvrtek 26. 4. od 18 hodin.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality