Biskupství brněnské

Oslavy Dne Brna s kardinálem Schönbornem

Ilustrace
14.8.2004 - 15.8.2004
Oslavy Dne Brna 2004 proběhly pod záštitou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho a primátora Statutárního města Brna Petra Duchoně o víkendu 14. - 15. srpna.Brno: Letošní program zahájila v sobotu 14. srpna od 19.30 hodin v katedrále sv. Petra a Pavla pozdravná poselství ke Dni Brna vídeňského kardinála Christopha Schönborna, primátora Statutárního města Brna Petra Duchoně a brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Poté následoval koncert muziky Hradišťan s Jiřím Pavlicou, při němž jako hosté vystoupily misionářky rodiny Donum Dei, které od března letošního roku působí v moravské metropoli. Programem v katedrále provázel P. Martin Holík, ředitel křesťanské rozhlasové stanice Radio Proglas. Slavnostní sobotní večer ukončil ohňostroj na Zelném trhu.

V neděli 15. srpna v 9.00 hodin předsedal kardinál Schönbornpontifikální bohoslužbě na poděkování Bohu a za šťastnou budoucnost města Brna, kterou doprovodil Dómský smíšený sbor a Brněnský filharmonický sbor, řídil Petr Kolař. Přítomni byli také členové Brněnského městského střeleckého sboru.

Impulzem pro rozhodnutí biskupa Cikrleho založit tradici oslav města Brna byl 15. srpen 1995, kdy si moravská metropole připomínala 350. výročí ode dne, kdy malá skupinka obránců města odolala útoku obrovské přesile švédských vojsk generála Torstensona a Brno nebylo dobyto.

Přáním organizátorů mezi jiným je, aby se Brňané seznámili s historií svého města, která ovlivnila i dění v tehdejší Evropě. Zkrátka abychom byli hrdými potomky našich hrdinných předků.

Den Brna se slaví vždy v sobotu okolo 15. srpna, svátku Nanebevzetí Panny Marie, která je od roku 1645 uctívána jako patronka a ochránkyně města.

Další informace v rubrice Dokumenty.

Fotografie

Podrobný program Brněnských lidových slavností 2004 s oslavou Dne Brna je k dispozici ve formátu RTF nebo PDF.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality