Biskupství brněnské

Bořitov si připomíná 850 let od první zmínky o obci

Ilustrace
18.6.2023

Děkovnou bohoslužbu při příležitosti 850 let obce Bořitov bude v neděli 18. června 2023 v 10.00 hodin slavit v místním kostele sv. Jiří biskup Vojtěch Cikrle.

Kostel sv Jiří stojí na nevysokém návrší, kde ještě za dob před Kristem bývalo pohanské obětiště. O době vzniku tohoto kostela se názory odborníků rozcházejí s datem konce 12. či začátku 13. století ve starší době románské. Původní kostelík byl pravděpodobně dřevěný s dřevěným stropem.

Tento kostel je již postaven z křídových kvádrů, v jižním a severním průčelí byla proražena románská okna, ta však byla později zazděna a proražena okna nová, půloblouková. Původní klenutí je vidět dodnes. Nejstarší částí je loď kostela. Podélná stavba je orientována východ-západ, se čtyřbokou věží v ose západního průčelí, s kaplí na jižní a sakristií na severní straně. U vchodu byly kolem roku 1850 umístěny do výklenků sochy sv. Cyrila vpravo a sv. Metoděje vlevo, nad ním pak reliéf Příchod svatých Bratří.

Chrámová loď měla dříve strop dřevěný, rákosový, štukový, pravděpodobně pokrytý malbami. Dnešní klenutí je z 19.století. Věž podle nápisu na kříži nese letopočet 1305. Při opravách byla zvyšována a až v roce 1840 získala dnešní podobu.

Více o historii obce ZDE

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality