Biskupství brněnské

Biskup Konzbul věnoval nunciovi Madonu z Veveří

Ilustrace
23.5.2023

Arcibiskup Jude Thaddeus Okolo byl jmenován apoštolským nunciem v České republice loni 1. května. Pomocný biskup Pavel Konzbul se stal diecézním biskupem brněnským o pár týdnů později, 26. května. V úvodu své promluvy na Petrově nuncius uvedl, že pokaždé, když dojde ke jmenování nového biskupa, Svatý otec očekává nový začátek, nové projekty a nové plány. „Když se připravujete na nový začátek s novým biskupem, musíte si najít čas na to, abyste se zamysleli nad svou identitou Božího lidu v Brně, nad svým životním cílem a posláním, abyste se snažili rozpoznat Boží vůli a důvěřovali jeho vedení při přípravě všeho toho, co vás čeká…“ Ve své promluvě, kterou v zaplněné v katedrále sv. Petra a Pavla nuncius pronesl, se dále zaměřil na dvě témata: „Seslání Ducha Svatého“ a „Biskup jako symbol jednoty v církvi“.

Po skončení slavnostní bohoslužby pozval biskup Pavel Konzbul apoštolského nuncia k prohlídce Diecézního muzea na Petrově. Zdejší muzejní expozici Vita Christi dominuje známý gotický obraz Madona z Veveří, jehož zmenšenou kopii brněnský biskup zástupci Vatikánu věnoval. V dalším programu pan nuncius ještě navštívil jedinečnou vyhlídku z katedrálních věží a jeho program v Brně zakončí návštěva nedalekého Centra pro rodinu a sociální péči (Biskupská 7), které právě na dnešní den připravilo pestrý program pro rodiny s dětmi při příležitosti 10. výročí existence Služeb pěstounským rodinám.

Brněnskou diecézi navštíví apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo zanedlouho ještě jednou. V neděli 4. června v 10.30 hodin bude ve Slavkově u Brna slavit mši na základech zaniklého kostela svatého Jakuba ve Slavkově. Stane se tak při příležitosti 700. výročí první písemné zmínky farnosti Slavkov u Brna (1323–2023).

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality