Biskupství brněnské

Výstava v bučovickém kostele připomene perzekuci v době totality

Ilustrace
31.7.2022

V neděli 31. 7. 2022 ve 14 hodin se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bučovicích uskuteční vernisáž výstavy Setkání v pekle, Tváře Cejlu, P. Václav Drbola s besedou se zástupci Sdružení PAMĚŤ a promítáním dokumentu Dopisy z cely smrti.

Výstava, kterou v kostele při příležitosti 71. výročí smrti Václava Drboly připraví ve spolupráci s bučovickou farností projektový partner “Sdružení PAMĚŤ z.s.“, se skládá ze tří částí.

První část s názvem Setkání v pekle mapuje příběhy třetího odboje ‐ výstava ukazuje na konkrétních příkladech statečnost a odvahu lidí bojujících s komunistickým režimem.

Druhá část s názvem Tváře Cejlu je výstava o bývalé káznici v Brně na ulici Cejl.

Třetí část s názvem P. Václav Drbola je výstava o knězi, který byl nezákonně popraven a stal se tak obětí takzvaných babických procesů. Tomuto knězi je také věnována stálá expozice umístěná v předsíni kostela.

Výstava o perzekuci v době totality potrvá do 18. září 2022.

V rámci vernisáže s besedou bude možnost zhlédnout dokumentární film Dopisy z cely smrti. Dokument přibližuje poslední okamžiky šesti obětí justičních vražd z období komunismu mezi lety 1949 až 1953. Opírá se o jejich poslední dopisy před smrtí, které archivy vydaly až po dlouhých desetiletích. Atmosféru soudních procesů a věznic komentují pamětníci, situaci jednotlivých rodin vykreslují dosud žijící příbuzní a přátelé. Je reflexí toho, jak se česká společnost téměř dvacet let po pádu režimu vyrovnala s jejich příběhy a křivdami na nich spáchanými. (57 min.)

Plakát ZDE

Výstava i její vernisáž s besedou jsou součástí projektu „Restaurování varhan a revitalizace kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bučovicích“ financovaného z Fondů EHP 2014-2021.

Pro přiblížení kostela, kde se uskuteční výstava, napomůže virtuální prohlídka kostela s průvodkyní a titulky, které lze volit ze 4 jazyků. Také tato prohlídka byla vytvořena v rámci výše uvedeného projektu.
Odkaz: www.prohlidka.farnostbucovice.cz/

Bližší informace o projektu: www.projekt.farnostbucovice.cz
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality