Biskupství brněnské

Výstava Diecézního muzea připomene mikulovskou kapitulu

Ilustrace
14.7.2022

Ve středu 15. června 2022 zahájí Diecézní muzeum v Brně nově instalované sezónní výstavy, které bude možné zhlédnout v unikátních běžně veřejnosti nepřístupných prostorách brněnské katedrály až do 2. října tohoto roku.

Výstava instalovaná v kryptě katedrály sv. Petra a Pavla s názvem Pod ochranou sv. Václava - 400 let Význačné kolegiátní kapituly v Mikulově přibližuje význam a dějiny mikulovské kapituly, která si v roce 2022 připomíná čtyři staletí od vydání papežského souhlasu s jejím zřízením. Představuje nejen dějinný vývoj kapituly, ale také významné osobnosti z řad proboštů, význam kapitul v katolické církvi, mikulovská poutní místa a řeholní řády, které zde působily. Mezi vystavené exponáty v kryptě brněnské katedrály patří unikátní umělecká díla vzniklá pro kapitulu, předměty přímo spjaté s osobami proboštů a kanovníků a další artefakty – mnohdy dosud veřejnosti neprezentované – dokládající činnost kapituly. Mezi nejvzácnější exponáty představené na výstavě patří např. souprava precios darovaná mikulovskému proboštu francouzským císařem Napoleonem III. či kolekce obrazů připomínající dějiny kapituly od významného barokního malíře Josefa Winterhaldera ml.

Instalace s názvem Jiří Šindler - 100 let od narození brněnského grafika a výtvarníka připomene významného brněnského umělce, který se ve svém díle zaměřoval zejména na knižní ilustrace a kaligrafii.
Obě výstavy jsou otevřeny denně mimo pondělí v čase 10 – 17 hodin, ve čtvrtek do 16 hodin.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality