Biskupství brněnské

Slovo biskupa Vojtěcha Cikrleho k Noci kostelů 2022

Ilustrace
10.6.2022

„Cílem Noci kostelů není překonávat rekordy v návštěvnosti. Usilujeme o to, aby byly připravované programy hodnotné a aby si návštěvníci domů neodnášeli jen vzpomínku na nádheru umělecké výzdoby kostelů….“

Slovo biskupa Vojtěcha Cikrleho:
Milí přátelé,
Církev je povolána být vždycky otevřeným domem Otcovým. Jedno z konkrétních znamení této otevřenosti je mít dveře kostelů opravdu otevřené, aby se někdo, kdo chce následovat hnutí Ducha a přiblížit se Bohu, nesetkal s chladem zamčených dveří,“ píše ve své exhortaci Radost evangelia papež František. Možná by Svatého otce potěšilo, že letos vstupujeme již do 14. ročníku Noci kostelů a opět otvíráme nejen dveře kostelů a modliteben, ale také svá srdce každému, kdo upřímně hledá pravdu, dobro a krásu.

Návštěva kostela nemusí být jen nahlédnutím do posvátných prostor, je také nabídkou k setkávání. Prostřednictvím rozhovorů, hudby, modlitby a atmosféry přátelského přijetí může každý prožít často i velice intenzivní životní zážitek.

Cílem Noci kostelů není překonávat rekordy v návštěvnosti. Usilujeme o to, aby byly připravované programy hodnotné a aby si návštěvníci domů neodnášeli jen vzpomínku na nádheru umělecké výzdoby kostelů.

V noci máme větší smysl pro detaily, na které dopadá světlo, ve tmě máme zjitřené smysly a s větší pozorností vnímáme svět kolem. Změna osvětlení je pro lidské oko často spojena s překvapivým viděním toho, co si myslíme, že již dávno známe. Kéž letošní Noc kostelů přinese do stereotypu našeho života nový impuls, novou naději, novou touhu opustit hluboké koleje, v nichž se dlouhodobě pohybujeme, a vykročit novou cestou.

Děkuji všem, kteří každoročně otevírají své kostely, připravují bohatou programovou nabídku, vytvářejí prostor pro setkání a s radostí vítají všechny, kteří touží nahlédnout. A připojuji opět své hluboké přání, aby noc, kterou prožijeme v kostele, prozářila všechny temnoty našich srdcí a ukázala i jiný rozměr života.

Vojtěch Cikrle, diecézní biskup brněnský
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality