Biskupství brněnské

Sv. Cyril a Metoděj v brněnské diecézi

Ilustrace
5.7.2021

Kromě poutních bohoslužeb na Velehradě budou svatí Cyril a Metoděj připomenuti 5. července 2021 na řadě dalších míst v naší vlasti. Jen v brněnské diecézi je slovanským věrozvěstům zasvěceno 56 kostelů a kaplí.

Například v Brně se nachází kostel sv. Cyrila a Metoděje v Židenicích. Jeho základní kámen byl posvěcen 28.10.1928 a průčelí kostela zdobí pískovcový reliéf sv. Cyrila a Metoděje.

Významné místo mají soluňští bratři také na Petrově. Vedle hlavních patronů má totiž katedrála sv. Petra a Pavla i brněnská diecéze několik spolupatronů. K těm nejvýznamnějším patří svatý Cyril a Metoděj, kteří jsou rovněž hlavními patrony Moravy a spolupatrony Evropy.

Právě na Petrově můžeme najít jedinečnou věc – sochy slovanských věrozvěstů jsou zde ztvárněny dokonce v několika variantách. Jejich sochy zdobí hlavní průčelí katedrály nad vchodem, a od roku 1777 také jeden z bočních oltářů uvnitř chrámu. Dne 6. června 2013 bylo u katedrály slavnostně odhaleno a požehnáno nové sousoší sv. Cyrila a Metoděje, jehož autorem je sochař Vladimír Matoušek a architekt Radim Horák. Moravská metropole se jím připojila k oslavám Jubilejního roku 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality