Biskupství brněnské

Skrytá kaple voršilek poprvé na Noci kostelů

Ilustrace
28.5.2021

Na Noc kostelů 28. května 2021 bude pro veřejnost otevřena mnoho let nepřístupná “skrytá“ kaple Kristus na hoře Olivetské.

Kaple se nachází v areálu Obchodního domu KLÁŠTER na rohu brněnských ulic Orlí a Josefská ( vstup branou z ulice Josefské). Kaple na zahradě bývalého kláštera Ŕádu sv. Voršily je ojedinělým dokladem raně barokní architektury. Návštěvníci se zde mohou těšit také na doprovodný program.

Letošní, třináctý ročník Noci kostelů bude opět jiný, než jak jsme byli zvyklí před pandemií. Pořadatelé se museli vypořádat s nejistotou a reagovat na aktuální epidemickou situaci. Na území brněnské diecéze je aktuálně zapojeno 144 míst s nabídkou více než 520 programů. Ve městě Brně je aktuálně zapojeno 35 míst.

Nabídku programů naleznou návštěvníci v tištěných novinách Noci kostelů, které jsou k dispozici v zapojených chrámech. Pro aktuální informace doporučujeme sledovat www.nockostelu.cz. Nově je k dispozici také aplikace Noci kostelů do mobilů.

Letošní nabídka v Brně

Na ekumenické zahájení Noci kostelů jsou návštěvníci v jihomoravské metropoli zváni v 17.30 hodin do kostela sv. Jakuba.

Katedrála sv. Petra a Pavla zve k prohlídce nového liturgického prostoru dle návrhu architektů Michala Říčného, Petra Todorova a Magdaleny Říčné.

Kaple „Kristus na hoře Olivetské“ v areálu bývalého kláštera Řádu sv. Voršily v Josefské ulici se na Noc kostelů otvírá poprvé.

Milovníky historie potěší účast Královské kaple, gotické stavby, která do roku 1908 stála na Dominikánském náměstí.
Líšeňský kostel sv. Jiljí zve na program „Svatý zvěřinec“ - vyobrazení světců se zvířaty.

Do Kohoutovic jsou návštěvníci zváni mj. na venkovní program „Od křížku ke křížku aneb geocaching trochu jinak“.
Po stopách historie našich chrámů můžete vyjet také na kole. Cyklotrasa Noci kostelů povede z Černovic do Benediktinského kláštera v Rajhradu.

Doufáme, že pro Vás Noc kostelů bude zdrojem inspirace, naděje a povzbuzení v současné složité době.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality