Biskupství brněnské

Tramvajový tunel ke kampusu zdobí socha sv. Barbory

Ilustrace
13.4.2021 - 16.4.2021

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle dnes v poledne požehnal v katedrále sv. Petra a Pavla sochu svaté Barbory, kterou Dopravní podnik města Brna následně umístil u portálu vznikajícího tramvajového tunelu v ulici Netroufalky.

„Iniciativa Dopravního podniku města Brna umístit na tramvajové trati sochu svaté Barbory, která je mimo jiné považována také za patronku horníků a razičů tunelů, mne upřímně potěšila,“ uvedl v úvodu obřadu biskup Cikrle. „Naši předkové stavěli podél cest sochy světců – a mělo to pro jejich život velký význam. Obdivovali Boží působení v lidech, kteří s ním dokázali žít a zvládat své životní situace. Dnes jsou podél cest nepřehlédnutelné reklamy, které radí, co nakoupit, jakou používat kosmetiku, čím si máme čistit zuby… Sochy světců byly a jsou reklamy na to, jak žít. Kéž svatá Barbora provází všechny, kteří ji prosí o přímluvu v těžkých životních situacích.“

Z chrámu byla socha ve speciální schránce převezena na stavbu, zasazena k portálu tunelu v ulici Netroufalky, kde proběhlo její slavnostní odhalení na přítomnosti primátorky statutárního města Brna Markéty Vaňkové, generálního ředitele Dopravního podniku města Brna Miloše Havránka a dalších hostů. Jak v tiskové zprávě sdělila Hana Tomaštíková, socha svaté Barbory váží 120 kg a měří 90 cm. Během tří měsíců ji z italského mramoru z oblasti Carrara vytvořili pracovníci Kamenoprůmyslu Komárek v Letovicích ve spolupráci se sochařem Albertem Sotem.

Projekt stavby tramvajové trati spojující zastávku Osová a Univerzitní kampus byl zahájen 14. října 2019, nyní je asi v polovině.

Informace o stavbě jsou na webových stránkách www.salinounakampus.cz nebo na facebookovém profilu Šalinou na Kampus


Foto: Dušan Kadlec, Člověk a víra
Žehnání sochy sv. Barbory

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality