Biskupství brněnské

Vizuální styl Noci kostelů 2021

Ilustrace
20.4.2021

Představujeme vizuální styl Noci kostelů 2021, který je společný pro všechny zapojené země. Noc kostelů se bude letos konat v pátek 28. května 2021.

Autorkou vizuálního stylu je rakouská grafička Vera Rieder. Mottem vizuálního stylu je každý rok jiný biblický verš, jehož součástí je právě slovo „noc“. V letošním roce je to Žalm 104,20: „Přivádíš tmu, noc se snese, celý les se hemží zvěří.

Program Noci kostelů nyní v České republice připravuje již více než 400 kostelů a modliteben. Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. Tradičně bohatý kulturně-duchovní program budou patrně provázet omezení související s epidemií koronaviru. Přesto věříme, že bude možné přivítat příznivce Noci kostelů a nabídnout programy v mezích aktuálních opatření nebo jen v tichém zastavení vnímat to, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů. Zveme návštěvníky do kostelů a modliteben také prostřednictvím multimediálních prostředků a internetové sítě.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před patnácti lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. V roce 2009 překročila Noc kostelů hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v České republice. V roce 2010 se Noc kostelů konala již v celé České republice, v roce 2011 poprvé na Slovensku, od roku 2012 probíhá Noc kostelů (estonsky Kirikute Öö) také v Estonsku, v roce 2016 se konala poprvé ve Švýcarsku.

Loňská netradiční Noc kostelů v České republice zaznamenala více než 205 000 návštěvnických vstupů ve více než 1 100 kostelech, kde pořadatelé připravili přes 4 000 programů.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality