Biskupství brněnské

Jezuita František Pevný oslavil 100 let

Ilustrace
20.2.2021

P. František Pevný se narodil 16. února 1921 ve Svatém Štěpáně (okr. Zlín), absolvoval arcibiskupské gymnázium v Kroměříži a v roce 1941 nastoupil do kněžského semináře v Olomouci. Rok poté byl nacisty totálně nasazen v Berlíně. Na kněze byl vysvěcen 5. července 1947.

Po krátkém působení v Drahotuších u Hranic byl zatčen za rozšiřování protikomunistických letáků a v roce 1949 odsouzen na dvanáct let. Nejvyšší soud mu trest nakonec ještě zvýšil na čtrnáct let. Byl vězněn na Jáchymovsku, na Borech, Mírově, ve Valdicích a Leopoldově. Ještě ve vězení vstoupil 31. prosince 1958 do jezuitského řádu a složil tam i své první sliby. Na svobodu jej propustili v květnu 1960.

Po propuštění pracoval jako pomocný dělník u Pozemních staveb ve Vsetíně, poté jako údržbář v ústavu sociální péče v Měděnci (okr. Chomutov). V roce 1969 krátce pracoval v duchovní správě v Bohosudově. S řádovým životem a Konstitucemi Tovaryšstva Ježíšova se seznamoval v rakouském Innsbrucku. Byl duchovním správcem sester vykupitelek ve Vincentinu na Velehradě. Od roku 1971 až do roku 1993 působil ve farnosti Vítkov v opavském okrese.

Po obnově řádového života u nás po roce 1989 vykonával v letech 1993−1997 funkci novicmistra v Kolíně. Od roku 1997 působí v brněnské komunitě jezuitů, pracuje v duchovní správě, navštěvuje nemocné a slouží mše v Masarykově onkologickém ústavu v Brně-Žlutém kopci. Má zásluhy na vybudování Duchovního centrum P. Martina Středy a bl. Marie Restituty Kafkové a vzniku nové farnosti v Brně-Lesné. V roce 2012 byl oceněn pamětním dekretem ministra obrany.
Od roku 2019 žije v Domově sv. Alžběty v Žernůvce u Tišnova.

Zdroj: Tovaryšstvo Ježíšovo
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality