Biskupství brněnské

Biskupství investuje do budoucnosti

Ilustrace
9.2.2021

Na základě majetkového vyrovnání státu a církví získává také brněnské biskupství od státu peníze z náhrad za nevydaný církevní majetek, a to na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi č. 428/2012 Sb. Tyto prostředky církev investuje do pořízení majetku, který má generovat výnos, ze kterého církev bude financovat svůj provoz po dokončení majetkové odluky od státu.

Biskupství brněnské podporuje církevní školy, realizace významných projektů pro širokou veřejnost, ke kterým patří Noc kostelů, Křesťanské Vánoce či vyhledávaná Církevní turistika.

Nová mateřská škola Jabula v Moravských Budějovicích za 17 milionů korun nebo rekonstruovaný objekt v Brně v Biskupské ulici pro služby Centra pro rodinu a sociální péči a mateřské školy i za 30,5 milionů korun. To jsou aktivity, které mohly být realizovány jen díky dohodě státu a církví.

Biskupství brněnské je zřizovatelem a podporovatelem mnoha organizací, které nabízejí akce a programy pro všechny, které jejich nabídka zaujme. Patří k nim například již zmiňované Centrum pro rodinu a sociální péči v Brně, které v rámci své činnosti nabízí programy a služby zaměřené na podporu hodnot manželstvı a rodiny ve všech fázích vývoje - aktivizačnı službu pro seniory, vzdělávánı pro odbornou i širokou veřejnost a poradenství. Cıĺovými skupinami jsou partneři a snoubenci, manželé, úplné a neúplné rodiny s dětmi, rodiny s hyperaktivnı́mi a neklidnými dětmi, pěstounské rodiny, senioři a odbornıci (sociální pracovnıci, pedagogové, pracovníci s rodinami apod.).

Vzdělávací programy pro širokou veřejnost připravuje Pastorační středisko či Diecézní katechetické centrum. Pro mládež pořádá akce a festivaly Diecézní centrum mládeže, kulturní nabídku zajišťuje Diecézní muzeum nebo Knihovna Biskupství brněnského. Od letošního roku chce Biskupství brněnské nově využívat nákupní galerii Velký Špalíček jako místo, které umožňuje nejen nákupy, ale svým charakterem nabízí rovněž prostor pro vzájemná setkávání a pro volnočasové aktivity.

Více v Tiskové zprávě ZDE
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality