Biskupství brněnské

Vánoce 2020 v brněnské diecézi s vládními omezeními

Ilustrace
17.12.2020 - 26.12.2020

Dle aktuálního usnesení Vlády České republiky platí v době od 18. prosince (00.00 hodin) do 23. prosince 2020 (23.59 hodin) čtvrtý stupeň PES, který snižuje povolený počet účastníků na bohoslužbách na dvacet procent kapacity kostela.

Co bude následovat, není v tuto chvíli jisté, ale předpokládá se, že se situace po tomto datu nebude podstatně měnit.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle vyzval kněze, aby se v konání půlnočních a dalších vánočních bohoslužeb rozhodovali podle aktuálně platných vládních předpisů a se zodpovědností za zdraví druhých i za vlastní. „Pokud jde o tradiční návštěvy betlémů, kde platí předpisy o shromažďování (nyní omezené na 6 osob najednou), doporučuji v kostelích umístit viditelné upozornění na tento předpis, v němž vyzvete přítomné, aby byli ohleduplní vůči ostatním a aby dodržovali všechna hygienická opatření. Kostely ať jsou během vánočních svátků dle možností otevřené veřejnosti k soukromé modlitbě. Důrazně nedoporučuji konat akce, které by vedly ke shromažďování většího množství lidí,“ uvádí dále biskup Cikrle.

Předpokládá se, že většina farností budou bohoslužby pro své farníky vysílat on-line, v pravidelné nabídce bohoslužeb pokračuje Radio Proglas i televize NOE, půlnoční bohoslužbu s brněnským pomocným biskupem Pavlem Konzbulem nabídne v přímém přenosu Česká televize.

Biskupský vikář pro pastoraci P. Roman Kubín doplňuje, že v rámci současné situace mohou duchovní správci jednotlivých farností nabídnout inspirace na dobu Vánoc prostřednictvím

https://www.krestanskevanoce.cz/programy/inspirace, pro rodiče je například určena Domácí pobožnost na Štědrý večer, praktický návod, jak prožít Štědrý večer doma v rodinném kruhu je na odkazu https://www.krestanskevanoce.cz/program/95432

I když současná doba svými vnějšími zmatky připomíná tu, která panovala při narození Ježíše Krista, nemusí to bránit tomu, aby byla stejně požehnaná. A to nám všem přeji,“ uzavírá brněnský diecézní biskup Vojtěch Cikrle.
 

Související článek: https://www.biskupstvi.cz/2020-12-10-vanocni-bohosluzby

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality