Biskupství brněnské

Noc kostelů 2020 se blíží

Ilustrace
4.6.2020

Pátek 12. června 2020, kdy se bude konat letošní Noc kostelů, se blíží. Česká republika je jedinou zemí, kde tato akce letos proběhne, například zakládající Rakousko ji přesunulo na příští rok.

Letošní Noc kostelů bude díky specifické situaci odlišná od předchozích ročníků. Bude komornější a s užší programovou nabídkou - většinou nebudou zpřístupněny věže a další návštěvníky vyhledávané běžně nedostupné prostory.

„Ještě před třemi měsíci, kdy se rozbíhaly přípravy na letošní Noc kostelů, nikoho nenapadlo, že nás čeká doba nejistoty a mimořádných opatření a že budeme v kontaktu jen prostřednictvím internetu, televizní obrazovky a dalších komunikačních prostředků. Pandemie koronaviru COVID -19 samozřejmě ovlivnila i průběh letošního ročníku jedné z největších akcí v České republice. Noc kostelů bude letos komornější, virtuální, on-line - zkrátka jiná. Všem, kteří se ve ztížených podmínkách dnešní doby do Noci kostelů zapojili, patří velké poděkování za jejich odvahu a obětavost.. Díky jejich nasazení mohu pozvat aspoň na některá místa.

Zajímavý bude program v nově budovaném kostele blahoslavené Marie Restituty, kde představí dokument o životě patronky kostela či audiovizuální pořad o průběhu stavby. V nově otevřených Zahradách pod Petrovem (slavnostní otevření proběhne 8.6.) vystoupí písničkář Pavel Čadek a katedrálu sv. Petra a Pavla rozezní výroční koncert Besedy brněnské.

Kostel sv. Michala nabídne vystoupení dětského souboru Zobáčci, program tanečního divadla MIMI FORTUNAE či svědectví o zdravotnické pomoci lidem bez domova s názvem Medici na ulici. Také mimobrněnská místa připravují zajímavé programy. Dvacítka kostelů, kaplí a modliteben v regionu Kloboucka nabízí návštěvnický okruh s názvem „Noc kostelů pro zvědavce“, podobné poznávací okruhy mezi jednotlivými kostely připravují také v Mikulově, Znojmě, Třebíči a Jihlavě. Pestrou nabídku doplňuje i řada poprvé otevřených zámeckých kaplí - zámecké kaple v Rosicích, kaple sv. Kříže – hrobka rodu Dubských na lysickém hřbitově a nedávno zbudovaná kaple P. Marie v Hruškách.

Všem, kteří se nemohou programu Noci kostelů zúčastnit osobně, přiblíží TV Noe dění v brněnské diecézi v pátek 12.6. v čase od 20.30 do 21.00 hodin. Letošní Noc kostelů bude sice jiná, přesto věřím, že návštěvníkům i divákům přinese příjemné chvíle,“ říká Vojtěch Cikrle, diecézní biskup brněnský.

Bližší informace najdete na www.nockostelu.cz a v příloze ZDE

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality