Biskupství brněnské

Apoštolská návštěva v semináři

Ilustrace
9.3.2020

Bohoslovci Jožin Valenta a Pavel Fiala z AKS v Olomouci napsali o svých dojmech ze setkání s apoštolským nunciem Mons. Charlesem Danielem Balvem:

„Komu se poštěstí, že může doma hostit apoštolského nuncia? Této pocty se o minulém víkendu dostalo bohoslovcům kněžského semináře v Olomouci.

Již uvítání předznamenalo srdečnost celé návštěvy – otce nuncia jsme již na prahu budovy přivítali vynikající meruňkovicí z Hrušek. Celovečerního seminárního programu, jehož hlavními body byla modlitba růžence a kompletáře, se následně účastnil posilněn vydatnou večeří. Pomazánku z olomouckých tvarůžků, jak sám řekl, ještě nikdy neochutnal.

Po nedělní snídani otec nuncius přijal spontánní nabídku otce rektora využít čas a krátce navštívit Svatý Kopeček. Po návratu pak celebroval mši svatou, které se účastnili nejen seminaristé se svými představenými, ale také představení a studenti Teologického konviktu a komunita sester žijících v semináři. V homilii otec nuncius připodobnil naši seminární formaci k události Proměnění Páně, o které se četlo v evangeliu: „Toto období vašeho pobytu v konviktu a v semináři pro vás může být srovnatelné s pobýváním na hoře Tábor. Jste v Ježíšově přítomnosti. Ve svých studiích objevujete to, jak on je naplněním Zákona a Proroků i naplněním Božích příslibů. Ve své modlitbě a společné liturgii prožíváte význam a krásu liturgického slavení. Je to privilegovaný čas ve vašem životě a navzdory občasným obtížím i vy můžete být pokoušeni, abyste jako Petr navrhovali ‚postavit stany‘ a prodloužit tyto okamžiky.“

Po slavnostním nedělním obědě jsme měli možnost vyslechnout vyprávění otce nuncia o jeho rodině, povolání ke kněžství a studiích, a položili jsme mu několik otázek. Kromě jiného nás velmi zaujala jeho odpověď, ve které popsal svoji diplomatickou misi v Jižním Súdánu, kde se snažil přispět k mírovému řešení v probíhající občanské válce.
Mons. Charles Balvo skvěle navazuje na odkaz svého předchůdce Giovanniho Coppy tím, že při návštěvách na území naší země vystupuje nejen jako diplomat, ale také jako skutečný pastýř. I z tohoto důvodu a díky jeho bezprostřednosti, nadhledu a humoru byla jeho první návštěva v našem semináři velmi povzbuzující…“

Další foto zde
https://drive.google.com/drive/folders/1-urZwyHpD2hCHa4frukBA9TP_t4aWsSN?usp=sharing
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality