Biskupství brněnské

Noc kostelů v brněnské diecézi podesáté

Ilustrace
25.5.2018

Přípravy letošního jubilejního 10. ročníku Noci kostelů v brněnské diecézi vrcholí. Podobně jako v předchozích ročnících je připravena pestrá programová nabídka v téměř 50 zapojených místech na území města Brna a v dalších 150 místech napříč celou brněnskou diecézí (počty míst se v průběhu posledních týdnů před začátkem akce podobně jako v předchozích ročnících ještě zvýší). Zájemci se mohou těšit např. na poznávací a prohlídkové okruhy v Brně-Králově Poli a v Řečkovicích, v Kloboukách, Rosicích, Telči, Tišnově a Znojmě. Mohou zavítat také do hradních a zámeckých kaplí v Roštejně, Sokolnicích a v Jevišovicích. Budou zpřístupněny též některé z brněnských nemocničních kaplí a letos poprvé i Radio Proglas s kaplí Ducha Svatého.

Ve Vranově u Brna jistě zaujmou komentované prohlídky unikátní lichtenštejnské hrobky nebo vyhledávaný videomapping. Pozoruhodný průřez celým Santiniho dílem formou 3D vizualizace bude možné zhlédnout v Herálci na Žďársku. Možnost přiučit se něčemu novému a vyrobit si drobnou upomínku mohou účastníci v různých tvořivých workshopech: např. v Třebíči zhotovit koně pro patrona kostela sv. Martina, v Rajhradě u Nejsvětějšího Srdce Ježišova zkusit práci mozaikáře, na Vranově vyzkoušet tvorbu a aktivity s oblíbenými biblickými postavičkami nebo navštívit výtvarný workshop s názvem Malířem fresky.

V jihomoravské metropoli čeká návštěvníky například jízda „šaliny“ Noci kostelů 2018 centrem Brna s programem uvnitř vozu: rozhovory s hosty (režiséři, pedagogové a herci Jiří Strach a Zdeněk Černín, moderátorka Veronika Sedláčková či biskup CČSH Juraj Dovala) a seznámení se střípky historie a zajímavostmi interiérů nedalekých kostelů s pozvánkami na zde probíhající programy. Proběhne také pátrací soutěž pro všechny generace Po stopách Svatotomské Madony (palladia města Brna) s úkoly ve třech chrámech, kterých se nejvíce její pozoruhodný příběh dotýká (sv. Tomáš, jezuitský kostel, bazilika na Starém Brně) a slavnostní ekumenické setkání v modlitebně Sboru církve bratrské na ul. Kounicova.

Součástí různorodé programové nabídky Noci kostelů jsou již tradičně i koncerty klasické či moderní hudby (např. varhanní, gospelová, chorální a multižánrová představení), dále přednášky a besedy, výstupy na věže kostelů, cesty ve světle svící a letos i programy ke 100. výročí vzniku samostatného československého státu a 50. výročí událostí roku 1968.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality