Biskupství brněnské

Brno a jeho chrámy 2018

Ilustrace
12.6.2018

Ve dnech 12. června až 17. září 2018 proběhne v jihomoravské metropoli další ročník akce „Brno a jeho chrámy“. Ve vybraných kostelech budou připraveni průvodci, kteří zájemcům zdarma představí bohatou historii i současnost každého z nich.

Akci uvádí Tereza Uřičářová z TIC Brno: „Petr a Pavel, Janové, Jakub, Michal, Marie. Nejedná se jenom o tradiční jména, ale také o osoby svatých, kterým jsou zasvěcené chrámy v Brně, které otvírají své brány návštěvníkům. Jak píše brněnský diecézní biskup Vojtěch Cikrle v knize „Ten chrám jsi ty“, kostely nejsou zakonzervovaná místa, ale živý prostor k setkávání. Projekt Brno a jeho chrámy zve právě k setkání s tichem i zajímavými informacemi věžatých svědků minulosti, kolem kterých třeba denně chodíme, ale snad se zdají být pro mnohé uzavřeny.

Od 12. června do 17. září 2018 mají návštěvníci možnost obrátit se na průvodce ve vybraných chrámech v Brně, kteří zájemcům zdarma představí historii, architekturu i význam dané stavby.

Každý z nich skýtá opravdové skvosty, které stojí za to vidět a zažít: Barokní drama chrámu sv. Michala na Dominikánském náměstí, Svaté schody a Svatou chýši v kostele sv. Janů s Loretou na Jánské, ostrou gotiku a ducha historie sv. Jakuba na Jakubském náměstí, pestrou nádheru baziliky minor Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně a konečně majestátnost katedrály sv. Petra a Pavla. Každý z chrámů je galerií významných děl, která potěší oko nejen odborníka na umění. Projekt Brno a jeho chrámy nabádá nejen k využití služeb průvodců, ale otvírací doba zve také k odpočinku od ruchu živého centra. Stačí jen přijít a nechat působit důstojnost a ticho prostoru.“

Otvírací doba chrámů s průvodci je uvedena v brožuře Brno a jeho chrámy, kde je možné dozvědět se spoustu zajímavostí o dalších kostelích na území Brna.

www.gotobrno.cz

Plakát

Pozvánka
 Pozvánka

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality