Biskupství brněnské

Církevní a klášterní turistika na veletrhu Regiontour 2018

Ilustrace
18.1.2018 - 21.1.2018

Expozice Církevní a klášterní turistiky bude na veletrhu cestovního ruchu REGIONTOUR 2018 v Brně opět prezentovat poutní místa, kostely, kláštery a další církevní památky či zajímavosti církevní turistiky v České republice.

Ve stánku Církevní a klášterní turistiky v pavilonu P brněnského výstaviště představí ve dnech 18. až 21. ledna 2018 své aktivity v oblasti cestovního ruchu Arcibiskupství pražské, Biskupství brněnské, Biskupství českobudějovické, Biskupství královéhradecké, Biskupství ostravsko-opavské, Biskupství plzeňské a Konference vyšších představených ženských řeholí. Ze zahraničních partnerů to bude polské Biskupství opolské.

Také letos budou mít návštěvníci možnost setkat se přímo na stánku se zástupci z některých církevních památek či ubytovacích objektů a svoji klášterní nabídku zde budou prezentovat také řeholní sestry. Pro návštěvníky bude připraveno překvapení v podobě exponátů, které budou na stánku vystaveny a budou samozřejmě souviset s nabídkou církevní turistiky.

Klášterní turistika

V rámci projektu Klášterní turistika se letos na veletrhu představí mj. kláštery, kde se návštěvníci mohou během svého pobytu účastnit života komunity, např. společné modlitby. Patří k nim kláštery sester dominikánek v Bojkovicích a v Praze či klášter Kongregace Sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova v Rajhradě u Brna. Rekreaci a zázemí pro čas odpočinku a dovolené nabízí také Kongregace Dcer Božské Lásky v oblasti Lužických hor ve svém Klášterním penzionu v Jiřetíně pod Jedlovou či Kongregace Milosrdných Sester sv. Kříže v Domě hostů v klášteře v Kroměříži.
V září 2017 se v Olomouci otevřel k provozu také nový penzion pod patronátem sester františkánek Neposkvrněného početí Panny Marie. Jméno penzionu – Tõde, což znamená estonsky pravda – odkazuje jednak na spojitost se sousední kavárnou Õde, kde sestry prodávají (nejen) estonské speciality, ale povzbuzuje návštěvníky také k zamyšlení nad Pravdou.

Zájemci o návštěvu klášterních objektů mohou nově využít stránku www.klasternituristika.cz, která je zavede přímo ke klášterní nabídce.

Plánujete dovolenou? Přijeďte na faru či do kláštera.

Prezentace Církevní turistiky se ale neomezuje pouze na církevní památky, ale nabízí opět také možnosti pobytů na farách a v klášterech, jak pro rekreaci, tak např. v rámci duchovní obnovy, a to napříč celou Českou republikou. Nabídka far a klášterů s možností pobytu se na stránkách www.cirkevnituristika.cz od loňského roku opět rozšířila a nově jsou zde prezentovány také některé objekty ze sousedního Polska.

Na stránkách je nabídka z oblasti poutních míst, ubytování a zajímavostí propojena tak, že poskytuje návštěvníkům komplexní přehled všech možností, které církevní památky nabízejí v daném místě a jeho okolí. Již nyní zde najdete termíny několika desítek poutních slavností a další budou přibývat s blížícím se začátkem poutní sezóny 2018.

Brněnská diecéze

Návštěvníky veletrhu pozvou organizátoři brněnské diecéze na místa, kam směřují kroky poutníků po celou poutní sezónu, která začíná na většině poutních míst v době velikonoční a zakončena bývá v říjnu. V rámci expozice bude v nabídce oblíbená brožura s přehledem více než 80 poutních míst brněnské diecéze a s termíny poutí a informace o možnostech rekreace na farách na Jižní Moravě, především v oblíbené slunné oblasti Pálavy.

Mezi významná poutní místa brněnské diecéze patří poutní kostel Narození Panny Marie ve Vranově u Brna, poutní kostel sv. Anny v Žarošicích, poutní kostel Panny Marie Karmelské v Kostelním Vydří, dále jsou to skvosty z díla Jana Blažeje Santiniho – poutní kostel Jména Panny Marie ve Křtinách a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, kde průvodci z místní farnosti přivítají ročně několik desítek tisíc návštěvníků.

Zájemci jsou zváni také na poutní slavnosti, které jsou na některých místech na Moravě stálou součástí života obcí a návštěvníci je mohou prožít např. v Žarošicích při tzv. Zlaté sobotě nebo v Mikulově při pouti na Svatý kopeček.
 

Fotografie z probíhajícího velehrtrhu Regiontour.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality