Biskupství brněnské

Stipendista na KAGY

Ilustrace
22.9.2017

S výukou angličtiny na středních školách v tomto školním roce pomáhá třicet mladých Američanů. Jedná se o stipendisty mezivládního česko-amerického Fulbrightova programu, kteří působí na školách po celé České republice.

Je to zcela poprvé, kdy asistenti přijíždějí v tomto počtu. V minulém roce na školách působilo dvacet asistentů, v předchozích letech kolem desíti. Výrazné zvýšení počtu asistentů umožnil příspěvek Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na Katolickém gymnáziu Třebíč vyučuje angličtinu Američanka Ebimene Doubeni.

Lektorka Ebimene Doubeni má úvazek stejně jako jiní učitelé. Každá třída tak má možnosti mít ve výuce rodilého mluvčího. Je to skvělá příležitost, jak se zlepšovat v angličtině a my jsme rádi, že jsme mezi třiceti školami, které mají stážisty z USA,” říká ředitel Katolického gymnázia Třebíč Vít Feldbabel. Fulbrightova komise, která program tzv. English Teaching Assistants (ETA) spravuje, při výběru upřednostňuje mimopražské školy, které nemají mnoho jiných příležitostí získat pro výuku angličtiny rodilého mluvčího.

Program českým středoškolským studentům a pedagogům umožňuje získat roční pracovní i osobní zkušenost s rodilým mluvčím z USA a mladí Američané se seznámí s běžným životem a kulturou v České republice. Program tak naplňuje hlavní poslání Fulbrightovy komise – vzájemné porozumění mezi občany České republiky a USA. „O asistenty do výuky angličtiny každoročně žádá téměř 200 škol. Ze zkušeností víme, že zdaleka nejde jen o výuku angličtiny, hlavním přínosem programu je kulturní výměna. Naší snahou je, aby asistenti působili především v regionech, kde mají studenti méně příležitostí potkávat rodilé mluvčí,“ dodává koordinátorka programu Kristýna Džmuráňová.

V tomto školním roce absolventi prestižních amerických univerzit asistují v hodinách angličtiny na středních školách v Benešově, Berouně, Čáslavi, České Lípě, Holicích, Hradci Králové, Chebu, Jablonci nad Nisou, Jihlavě, Křivoklátu, Litomyšli, Litovli, Luhačovicích, Mnichově Hradišti, Novém Jičíně, Olomouci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Prostějově, Rakovníku, Sušici, Třebíči, Třinci, Turnově, Uherském Brodě, Velehradu a Veselí nad Lužnicí.

Komise J. Williama Fulbrighta již od roku 1991 na základě mezivládní dohody spravuje česko-americký program vládních stipendií a koordinuje vzdělávací, vědecké a kulturní výměny. Komise také poskytuje informační a poradenské služby pro zájemce o studium v USA.

Bližší informace o Fulbrightově komisi naleznete na www.fulbright.cz.

Eva Fruhwirtová
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality