Biskupství brněnské

Brněnský Diecézní archiv v nové etapě

Ilustrace
10.6.2015

Ve středu 10. června 2015 v 10.00 hodin brněnský biskup Vojtěch Cikrle slavnostně požehná přístavbu Diecézního archivu Biskupství brněnského v Rajhradě u Brna.

Brno: Brněnské biskupství bylo založeno 5. prosince 1777 z podnětu Marie Terezie a od počátku důsledně dbalo na řádné ukládání svých úředních dokumentů. Povinnost archivace významnějších dokladů se vztahovala i na podřízené farní a děkanské úřady, jejichž historie z velké části sahá do dob ještě podstatně starších. Historické dokumenty, vzniklé z činnosti těchto institucí, představují cenný pramen ke studiu církevních dějin, regionální historie, dějin výtvarného umění, hudby i řady dalších vědních oborů. „V roce 1956 správu těchto historických dokumentů vzniklých na biskupství převzal stát a od 60. let 20. století pak začaly být také starší písemnosti farních úřadů soustřeďovány do místně příslušných okresních archivů,“ přibližuje PhDr. Marie Plevová, Ph.D., vedoucí archivu. „Celá tato velká akce proběhla z nařízení státních orgánů. Zcela zvláštní situace přitom nastala u fondů brněnského biskupství – pro svůj velký rozsah zůstaly uloženy na biskupství, jejich správcem však byl stát. Po roce 1989 se otevřely možnosti právního řešení a Biskupství brněnské učinilo zásadní rozhodnutí přistoupit k vybudování moderního archivního pracoviště a převzít archivní fondy do své vlastní péče. Dnem založení diecézního archivu se stal 1. únor 2009 a o dva a půl roku později (23. srpna 2011) obdrželo biskupství akreditaci Ministerstva vnitra ČR k výkonu soukromého archivu, tedy osvědčení, že podmínky pro správu historických archivních fondů odpovídají požadovaným standardům,“ říká Marie Plevová. Zřízením vlastního archivu Biskupství brněnské vykročilo směrem, který je v řadě zemí - jako je například Rakousko, Polsko, Itálie nebo Německo - zcela běžný.

Archiv sídlí v Rajhradě u Brna a v současné době spravuje 447 archivních fondů a sbírek o celkovém rozsahu 1385 bm. Se stoupajícím zájmem o církevní dějiny se diecézní archiv dostává poměrně rychle do povědomí veřejnosti - v roce 2014 zaznamenal 162 badatelských návštěv. Také archivního materiálu přibývá docela rychle – z tohoto důvodu se biskupství rozhodlo přistavět k první archivní budově ještě druhý blok, aby bylo zajištěno co nejpřehlednější uložení archiválií a dostatečná rezerva pro jejich budoucí přírůstky,“ doplňuje Marie Plevová.

Vstupem do této nové etapy se stává právě požehnání archivní přístavby brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. Událost, na niž se Diecézní archiv Biskupství brněnského dlouho připravoval, se tak zároveň jeví jako vhodný příspěvek k letošnímu Mezinárodnímu dni archivů, který již tradičně připadá na 9. červen.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality