Biskupství brněnské

Výstava Mezi klíčem a mečem v Mikulově

Ilustrace
1.5.2015

Diecézní muzeum v Brně zve na reprízu výstavy „Mezi klíčem a mečem – kníže František kardinál z Ditrichštejna a jeho doba“, která je v době od května do září 2015 umístěna v kostele sv. Václava v Mikulově. Výstava je instalována k 390. výročí založení Význačné kolegiátní kapituly u sv. Václava v Mikulově.

Expozice představuje v kontextu doby osobnost Františka z Ditrichštejna z mnoha úhlů pohledu: jako církevního hodnostáře s citem pro pastoraci, jako milovníka umění s ochotou donátora, jako významného budovatele klášterů s připraveností pomoci v začátcích, jako architekta a zastánce nenásilné rekatolizace Moravy, jako politika a feudála s otevřeností k problémům poddaných. V neposlední řadě jej můžeme také vnímat jako charismatickou osobnost s mimořádným vlivem na významné postavy své doby, kterými byli např. papež Klement VIII. a habsburští císařové Rudolf II., Matyáš a Ferdinand II.

Panely výstavy doplňuje v měšťanské oratoři struktivní model klenby presbytáře kolegiátního chrámu sv. Václava. Rovněž jsou zde ke zhlédnutí faksimile písemností z Ditrichštejnovy doby a kardinálova busta.

Kostel sv. Václava je pro veřejnost otevřen: v květnu, červenu a září o sobotách a nedělích v době 10.00 -12.00 a 13.00 - 16.00 hodin, v červenci a srpnu každý den v době 10.00 -12.00 a 13.00 -16.00 hodin.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality