Biskupství brněnské

Sloup v Moravském krasu 2015

Ilustrace
27.3.2015

Do Sloupu v Moravském krasu opět zamíří tisíce poutníků. Hlavní poutní mši bude celebrovat brněnský biskup Vojtěch Cikrle v pátek 27. března 2015 v 10.30 hodin.

Sloup v Moravském krasu patří k sedmi nejvýznamnějším poutním místům brněnské diecéze. K Bolestné Matce Boží míří každoročně v pátek před Květnou nedělí tisíce poutníků.

Jako každoročně, také letošní program hlavního dne sloupských poutí začne tradičně v předvečer pátku před Květnou nedělí. Ve čtvrtek 26. března od 17.15 hodin bude probíhat v kostele modlitba sedmibolestného růžence, vedená dětmi ze společentví náctiletých. Po ní následuje v 18.00 hodin bohoslužba, které bude předsedat P. Václav Hejč, farní vikář z farnosti Brno-dóm.

Program během Květného pátku 27. března 2015 bude naplněn především poutními bohoslužbami.

Mši svatou
v 5.00 – celebruje P. Karel Chylík ze Sloupu,
v 6.00 – P. Pavel Konzbul z Brna,
v 7.00 – P. Jiří Kaňa z Blanska,
v 8.00 – otcové pauláni z Vranova,
v 9.00 – R. D. Marian Rudolf Kosík OPraem, opat kláštera premonstrátů v Nové Říši,
v 10.30 – Mons. Vojtěch Cikrle, biskup brněnský,
v 18.00 – P. Josef Hudec OCr., probošt z Hradiště u Znojma.

Ve 13.00 hodin začne odpolední program sestávající z pobožnosti křížové cesty a svátostného požehnání. Během celého dopoledne bude pro věřící příležitost ke slavení svátosti smíření.

Poutní tradice vyhledávaného poutního místa Sloup v Moravském krasu se zrodila z úcty k Panně Marii Bolestné představované sochou, která se dostala do Sloupu v roce 1728 zásluhou hraběte Karla z Roggendorfu. Ten byl majitelem zdejšího rájeckého panství. Socha byla zpočátku uložena ve sloupském mlýně, kde došlo k zázračnému uzdravení dcery mlynáře, která se u sochy Panny Marie modlila. Začali sem přicházet lidé, kteří chtěli sochu uctít a předložit Matce Boží své vlastní nesnáze a bolesti. Prostory ve mlýně přestávaly lidem stačit, a tak byla postavena ve středu Sloupu kaple, kde byla 18. července 1730 poprvé slavena poutní mše svatá.

Aktuální informace o poutním místě Sloup v Moravském krasu lze najít na http://www.farnostsloup.cz
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality