Biskupství brněnské

Veletrh Go a Regiontour navštívili i biskupové

Ilustrace
16.1.2015

Slavnostního zahájení veletrhů GO a Regiontour 2015 se v Brně zúčasnil ve čtvrtek 15. ledna 2015 pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který nad nimi převzal záštitu.

Expozice českých a moravských diecézí si prohlédl také brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který nový projekt Církevní turistika představil na tiskové konferenci ve středu 14. ledna na brněnském biskupství: "Co je to vlastně pouť? Pouť je dobou, kdy vycházíme ze své zabydlenosti a únavy, abychom se občerstvili a otevřeli Božím darům. Bůh nás chce znovu obdarovat ujištěním, že nás má rád a že nám s láskou poskytne všechny dary potřebné k proměňování našeho srdce i světa, do něhož nás poslal. Stromy, jestliže mají přinášet ovoce i v nepříznivých podmínkách vyprahlosti, musí svými kořeny dosáhnout velmi hluboko k vodě. Stejně je to i s námi, kteří máme přinášet ovoce v prostředí, jež si dokážeme představit mnohem lepší. Dosáhneme-li svými kořeny až k vodě, čeho se pak můžeme bát? A právě pouť je takové natažení kořenů k vodě.

foto

Pouť nás má přivést k tomu, abychom opustili vyšlapané cesty a objevili něco nového. Ty nejkrásnější zážitky často neprožijeme na místech, kde to předpokládáme, ale čekají nás při toulkách po malých zastrčených místech, na odbočkách z hlavních cest, které ani nejsou na mapách. Vykročení mimo plánovanou cestu umožní člověku být spíše cestovatelem než turistou. Jako turisté chceme předem vědět, co stojí za vidění, a bojíme se, abychom o něco nepřišli. Cestovatel však má potěšení ze spontánnosti. Otvírají se mu i dveře, o jejichž existenci nemá turista ani tušení. Cestovatel asi nenavštíví všechno, co podle turistických průvodců „prostě musí vidět“, jeho zážitky však mají kvalitu něčeho bezprostředního, neopakovatelného, a tak se dotýkají srdce. Nebuďme turisty, ale staňme se cestovateli-poutníky vydanými s důvěrou do rukou Boží Prozřetelnosti a vykročme po cestě vedoucí do vstřícné náruče milujícího Otce."

Více na www.cirkevnituristika.cz

Foto: Václav Štaud
foto

foto


Související články

http://www.biskupstvi.cz/2015-01-14-dieceze-na-brnenskem-veletrhu-cestovniho-ruchu
http://www.biskupstvi.cz/2015-01-14-cirkevni-turistika-na-regiontour
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality