Biskupství brněnské

Nejím, aby mohli jíst. Lidé se mohou zapojit do Dne pro Blízký východ

Ilustrace
31.10.2014

Nejím, aby mohli jíst. Den pro Blízký východ.“ Tak se jmenuje právě spuštěná kampaň na podporu Blízkého východu, kterou připravila Česká biskupská konference. Lidé napříč vyznáními a životními přesvědčeními jsou v ní pozváni, aby se v pátek 31. října 2014 něčeho zřekli (půst) a ušetřené prostředky poslali prostřednictvím některé z humanitárních organizací lidem na Blízkém východě, kteří jsou zasaženi konflikty, zejména pak postupem Islámského státu.
„Pojďte se s námi postit. Co ušetříme, pošleme na Blízký východ, kde se lidem nedostává ani základních potřeb k životu,“vyzývá k osobní iniciativě kardinál Dominik Duka.

Podle posledních informací Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN bylo pouze v Iráku od ledna 2014 vysídleno 1.8 milionů lidí. Odhadem 2.8 milionů lidí potřebuje potravinovou pomoc a 800.000 jich naléhavě potřebuje pomoc s ubytováním.V Iráku dále 1.26 milionů lidi potřebuje pomoc s přípravou na zimu. Poskytnutí zimních balíčků, jako je např. teplé oblečení, zdravotní služby nebo jídlo, je kriticky důležité.

Lidé v uprchlických táborech se musí často vyrovnávat s psychologickými traumaty způsobenými brutálními událostmi. Charita Jordánsko popisuje příběh Hind Abu-Saifové, osmatřicetileté syrské matky osmi dětí, která uprchla před několika lety ze země. „Neměla jsem jinou možnost než utéci i s dětmi… Tato scéna bude navždy vtištěna do paměti mé a bohužel i mých dětí!“ říká Hind a vypráví o tom, jak ozbrojená skupina vtrhla do jejich domu v Daraa a vyvedla jejího manžela na zápraží: „Vyslýchali ho, skutečně ho bili a potom ho zastřelili“. Následně skupina zapálila dům. Ženě s dětmi se podařilo uprchnout i s pětiletou dcerou Taghridou, která trpí epilepsií. Papežská nadace Pomoc církve v nouzi zase popisuje trauma dětí, které spatřily hlavu svého otce oddělenou od těla.

„Masakry a únosy prováděné Islámským státem poskytují otřesné důkazy o tom, že severním Irákem se žene vlna etnické čistky proti menšinám,“uvedla Donatella Rovera ze společnosti Amnesty International u příležitosti publikování souhrnné zprávy o situaci v zemi.Podle lidskoprávního hnutí extremistické ozbrojené skupiny zahájily systematickou kampaň čistek vůči etnickým a náboženským menšinám, včetně masových vražd, únosů, sexuálních útoků či násilných konverzí.

Prostředky, které lidé v rámci iniciativy „NEJÍM, ABY MOHLI JÍST…“ušetří, mohou poslat na Blízký východ skrze některou humanitární organizaci, např. Charitu ČR (sbírka na Sýrii) nebo Člověka v tísni (SOS Sýrie). Je také možné využít vyhlášené kostelní sbírky.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality