Biskupství brněnské

Lidský život je posvátný od okamžiku početí

Ilustrace
25.6.2014

Přinášíme prohlášení předsedy Rady pro bioetiku České biskupské konference, brněnského biskupa Mons. Vojtěcha Cikrleho. Týká se uvedení nových farmakologických potratových přípravků do České republiky.

V nedávných dnech byl na český farmaceutický trh uveden přípravek mifepriston, jehož používání v České republice bylo schváleno již před rokem, a to přes nesouhlas vyslovený v petici podepsané sedmdesáti tisíci občany a přes negativní vyjádření některých lékařů, psychologů, politiků i představitelů církví. K registraci přípravků Mifegyne a Medabon, které se používají k vyvolání umělého potratu, u nás přitom došlo nedlouho po tom, kdy v renomovaných zahraničních časopisech byly publikovány zprávy o závažných vedlejších účincích farmakologického potratu.

Existuje reálné nebezpečí, že pro přijímání tablet, které navozují představu „léku“, se žena bude rozhodovat ochotněji než pro chirurgický zákrok. Z etického hlediska však mezi chirurgickým a farmakologickým potratem rozdíl není: v obou případech jde o usmrcení nevinné lidské bytosti.

Členové Rady pro bioetiku České biskupské konference považují za nezbytné varovat před rozhodnutím pro umělý potrat, ať už by měl být proveden jakýmkoli způsobem. Každý lidský život je posvátný a hoden ochrany již od okamžiku početí.

V Brně dne 23.6.2014
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality