Biskupství brněnské

Profesor Květoslav Šipr jubilantem

Ilustrace
23.6.2014

Prof. MUDr. Květoslav Šipr, tajemník Rady pro bioetiku České biskupské konference a člen Papežské akademie pro život dnes (23. června) slaví životní jubileum. Při této příležitosti mu brněnský biskup Vojtěch Cikrle předal medaili sv. Cyrila a Metoděje.

 

Brno: Prof. ThLic. MUDr. Květoslav Šipr, CSc., se narodil v Brně 23. června 1934 a po většinu svého života zůstal Brnu věrný. V Brně absolvoval základní a střední školu i lékařskou fakultu (1958). Krátce působil na interním oddělení nemocnice v Dačicích, odkud jej před Vánocemi 1958 přímo z nemocnice odvezla Státní bezpečnost do věznice v Brně-Bohunicích, krátce nato mu brněnský Krajský soud vyměřil desetiměsíční trest ztráty svobody pro „podvracení republiky“ za činnost mezi brněnskou mládeží.

Po odpykání trestu téměř po tři desetiletí pracoval v Dřevohosticích v okrese Přerov jako venkovský obvodní lékař. V roce 1968 se podílel na založení Díla koncilové obnovy i na sdružování českých katolických lékařů. Byl prvním praktickým lékařem, který u nás dosáhl hodnosti kandidáta věd. Podílel se na zakládání univerzit třetího věku a v roce 1983 založil první českou akademii třetího věku. Od roku 1988 pracoval na II. interní klinice Fakultní nemocnice v Brně u svaté Anny, krátce na to založil Ústav rodinného lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. V roce 1993 se habilitoval a v roce 1998 byl jmenován profesorem. V roce 2003 dokončil studium teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a v roce 2005 dosáhl titulu ThLic.

Vyučoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity, na Cyrilometodějské teologické fakultě a na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a byl hostujícím profesorem téměř na desítce zahraničních vysokých škol. Po 10 let byl reprezentantem České republiky v Evropské akademii učitelů praktického lékařství. Publikoval přes 130 původních vědeckých prací a přednesl na 150 sdělení na vědeckých zasedáních, převážně na konferencích s mezinárodní účastí. Je tajemníkem Rady pro bioetiku České biskupské konference, členem Papežské akademie pro život, čestným členem České geriatrické a gerontologické společnosti, nositelem pamětních medailí Masarykovy univerzity, Univerzity Palackého v Olomouci, Trnavské univerzity a Biskupství brněnského.

Je ženatý, má čtyři děti a devět vnoučat. K jeho hlavním odborným zájmům v současnosti patří komunikace lékaře s nemocnými a etické aspekty počátku lidského života. Je zodpovědný za pořádání kurzů Spirituální dimenze člověka Brněnské akademie třetího věku.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality