Biskupství brněnské

Diecézní muzeum v Brně nově nabízí a bilancuje

Ilustrace
25.3.2014

Během tiskové konference, která se konala dne 25. března 2014 v Brně na Petrově, představil Mgr. Martina Motyčka, nový vedoucí Diecézního muzea v Brně, novinky, s nimiž se mohou návštěvníci jihomoravské metropole seznámit. Za dobu existence Diecézního muzea se sídlem na Petrově (od roku 2006) navštívilo stálou expozici, přednášky, vzdělávací programy, výstavy a další doprovodné akce více než padesát tisíc návštěvníků všech věkových kategorií. Dalších čtyřicet tisíc návštěvníků areálu Petrova obsloužili pracovníci v Informačním kontaktním centru Petrov.

Brno: Diecézní muzeum v Brně bylo založeno 1. června 1993 jako první církevní instituce svého druhu v České republice. Do roku 1999 sídlilo v prostorách augustiniánského opatství na Starém Brně, poté na osm let přerušilo svou činnost. V roce 2006 bylo ve zrekonstruovaném kanovnickém domě nedaleko brněnské katedrály (Petrov 1) zřízeno Informační kontaktní centrum s expozicí sakrálního umění z brněnské diecéze. O rok později došlo ve stejné budově k obnovení činnosti Diecézního muzea se stálou expozicí Vita Christi – Život Kristův. Stálá expozice Vita Christi si za dobu své existence získala dobré jméno u mnoha návštěvníků nejen z Brna, ale i uznání odborné veřejnosti. Expozice je sestavena výstavně netradičním způsobem z více než čtyř desítek umělecky vynikajících gotických a barokních památek z farností brněnské diecéze. Instalace představuje cenná ztvárnění jednotlivých etap života Ježíše Krista. Jednotlivé scény z Ježíšova života jsou doprovázeny evangelními texty, které seznamují s inspiračními zdroji každého díla a s jeho duchovním smyslem.

Výstavní aktivity

Každoročně instaluje Diecézní muzeum v prostorách krypty brněnské katedrály sv. Petra a Pavla sezónní výstavu. Mezi návštěvnicky nejúspěšnější akce patřily výstavy Matka Boží Tuřanská (2008), Křtiny – Santiniho perla Moravy (2010) a Turínské plátno – podoby Kristovy tváře (2011). Letos Diecézní muzeum připravuje jubilejní desátou hlavní výstavní akci v historicky cenných prostorách krypty katedrály, která se bude věnovat velké osobnosti církevních a politických dějin Moravy první poloviny 17. století – Františku kardinálovi z Ditrichštejna. Výstava s názvem Mezi klíčem a mečem – kníže František kardinál z Ditrichštejna a jeho doba se s důrazem zaměří na aspekt kardinálova působení coby potridentského církevního hodnostáře-biskupa a na jeho vztah k městům Brno a Mikulov.

Vzdělávací programy

Především pro základní a střední školy připravuje Diecézní muzeum, stejně jako v uplynulých letech, tak i letos, vzdělávací programy Tajemství Petrova; Světová náboženství – judaismus, křesťanství, islám; Gotika a Baroko – živé dědictví české kultury; Církevní památky brněnské diecéze a v těchto dnech také aktuálně Příběh Velikonoc, který žákům a studentům odpoví na mnohé otázky žitých tradic, prožití a slavení křesťanských Velikonoc. V loňském roce se školních vzdělávacích programů Diecézního muzea v Brně zúčastnilo na 3.500 žáků a studentů z celého jihomoravského regionu.

Brněnská muzejní noc

Diecézní muzeum v Brně se od samého počátku svého působení v prostorách kapitulního děkanství účastní tradiční Brněnské muzejní noci, k jejímuž jubilejnímu 10. ročníku se připojí i letos. Stejně jako v minulých letech se mohou návštěvníci těšit na konkrétní biblické zvíře, které bude také zastoupeno při pouličním divadle studentů JAMU v okolí katedrály sv. Petra a Pavla. Tentokrát bude studenty zinscenováno emotivně silné Podobenství o marnotratném synu.

Nové turistické trasy

Mezi aktuální novinky s přesahem do brněnského kulturního života patří od 1. března 2014 návštěvnicky vstřícné změny provozu. Diecézní muzeum rozšiřuje svoji nabídku o nové atraktivní trasy a oproti tradičnímu pojetí instituce muzejního charakteru mění otevírací dobu. Nově je otevřeno od pondělí do soboty od 10.00 do 17.00 hodin, pro předem objednané skupiny je otevřeno již od 9.00 hodin. Jedná se tak o jediné brněnské muzeum, které nabízí své služby také v pondělí. Široké veřejnosti je v novém modelu nabízeno šest prohlídkových tras, jejichž součástí je mimo jiné i návštěva věží a klenotnice katedrály sv. Petra a Pavla. Aktuálně se pro příležitostné akce připravuje nový výstavní prostor v původně gotické věži brněnské katedrály, která je známá jako tzv. „Propitá věž“.

Více o nabízených programech a připravovaných akcích Diecézního muzea na www.petrovinfo.cz.

(Zpracoval Mgr. Martin Motyčka, vedoucí Diecézního muzea v Brně)

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality