Biskupství brněnské

Vejdi do radosti na vlnách Radia Proglas

Ilustrace
26.11.2013

V knize Vejdi do radosti, jejímž autorem je generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek, se čtenářům čtivým způsobem přibližuje životní příběh kněze Václava Drboly, jedné z obětí tzv. babické tragédie z padesátých let minulého století.

Václav Drbola, kněz brněnské diecéze, byl v 50. letech minulého století nespravedlivě odsouzen a popraven. Autor Jiří Mikulášek shromáždil řadu historických pramenů i osobních svědectví pamětníků s přáním přiblížit zejména mladým lidem tehdejší dobu a příběh odvahy a věrnosti. Publikací Vejdi do radosti – pohledy do života kněze – mučedníka Václava Drboly navazuje na předchozí titul Sejdeme se v nebi, v němž vypráví o P. Janu Bulovi.

Radio Proglas knihu natočilo a na pokračování odvysílalo. V audioarchivu Proglasu jsou uloženy všechny části k poslechu na odkazu

http://www.proglas.cz/audioarchiv

P. Václav Drbola se narodil 16. října 1912 ve Starovičkách nedaleko Hustopečí. Po vysvěcení v roce 1938 působil v kněžské službě jako kaplan ve Slavkově u Brna, v Čučicích a v Bučovicích. Roku 1950 byl ustanoven administrátorem farnosti Babice u Lesonic, kde byl kontaktován Ladislavem Malým vydávajícím se za západního agenta. Tento muž si získal Drbolovou důvěru lží o prosbě pomoci pražskému arcibiskupovi Josefu Beranovi. Drbolovo setkání s Malým jej kompromitovalo a vedlo k zatčení. Václav Drbola se stal obětí komunistického režimu, kterému posloužil ke kriminalizaci katolických duchovních v souvislosti s případem „Babice“. Byl odsouzen ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti a 3. srpna 1951 popraven. Zcela rehabilitován mohl být státními justičními orgány až v letech 1990–1997. Dne 2. září 2011 po schválení Kongregací pro blahořečení a svatořečení zahájil brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle diecézní fázi beatifikační řízení Václava Drboly připojením k již probíhající kauze služebníka Božího Jana Buly.

Publikaci vydalo Biskupství brněnské, kde je možné si ji objednat na dobírku. K dostání je rovněž v prodejně Donum (Brno, Petrov 9).

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality