Biskupství brněnské

Prohlášení ČBK, ERC a FŽO: Majetek využijeme ke službě všem

Ilustrace
18.10.2013

Česká biskupská konference, církve sdružené v Ekumenické radě církví a Federace židovských obcí považují za potřebné vyslovit se k probíhajícímu majetkovému narovnání a k některým hlasům, které se jej snaží zpochybnit.

 

Jsme si vědomi odpovědnosti, která přichází s novým modelem podle zákona č. 428/2012 Sb., z něhož mimo jiné vyplývá postupné ukončení financování naší činnosti ze státního rozpočtu. Deklarujeme, že prostředky, které jsou předmětem majetkového narovnání, budeme využívat ke službě všech vrstev společnosti, k podpoře vzdělání, kultury a v neposlední řadě k pomoci potřebným.

 

Kromě hlásání náboženských a etických principů je naším posláním podávat pomocnou ruku těm, kdo to potřebují. Svědectvím toho, že toto své poslání bereme vážně, je např. Charita a Diakonie, které představují dvě největší neziskové organizace v sociální i zdravotnické oblasti v ČR a ročně pomohou desítkám tisíc občanů v obtížné situaci. Naše domovy sociální péče se starají všestranně o seniory. Pomoc prostřednictvím hospicové služby klade důraz na důstojný odchod člověka. Školy, zřízené našimi církvemi a náboženskými společnostmi, se řadí k těm nejkvalitnějším v zemi. Organizace zaměřené na volný čas mládeže vychovávají k zodpovědnému přístupu k životu. Naše chrámy, kostely, kláštery či synagogy a další církevní a náboženské památky jsou nejen součástí české národní identity a kultury, ale jako cíl putování mnohých návštěvníků z celého světa představují pro státní rozpočet zásadní přínos. Jejich rekonstrukce a údržba nás však na druhou stranu stojí nemalé finanční prostředky. Farnosti, sbory a další náboženské organizace jsou pak centry rozmanitých aktivit, které přispívají k rozvoji občanské společnosti.

 

Česká biskupská konference, církve sdružené v Ekumenické radě církví a Federace židovských obcí prohlašují, že jsou odhodlány plnit svá poslání ku prospěchu celé společnosti. Stejně jako mnohokrát v minulosti, jsou připraveny nabízet účinnou pomoc i v krizových situacích. Naše víra i naše duchovní tradice nás zavazují k tomu, abychom takto jednali vždy a aby z našich úspěchů měli prospěch všichni.

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality