Biskupství brněnské

V Babicích odhalili bustu P. Václava Drboly

Ilustrace
13.8.2013

V sobotu 3. srpna 2013 proběhl v Babicích u Lesonic Den smíření, během kterého byla požehnána busta kněze-mučedníka P. Václava Drboly.

Babice u Lesonic: Služebník Boží Václav Drbola (1912 – 1951) patří mezi významné kněžské osobnosti brněnské diecéze, jež byly kvůli své víře konfrontovány s komunistickou totalitou padesátých let 20. století. Tento kněz byl v tzv. babickém procesu nezákonně odsouzen a popraven, jeho tělo bylo spáleno a uloženo na utajeném místě.

Václav Drbola se narodil 16. října 1912 ve Starovičkách nedaleko Hustopečí. Po vysvěcení v roce 1938 působil v kněžské službě jako kaplan ve Slavkově u Brna, v Čučicích a v Bučovicích. Roku 1950 byl ustanoven administrátorem farnosti Babice u Lesonic, kde byl kontaktován Ladislavem Malým vydávajícím se za západního agenta. Tento muž si získal Drbolovou důvěru lží o prosbě pomoci pražskému arcibiskupovi Josefu Beranovi. Drbolovo setkání s Malým jej kompromitovalo a vedlo k zatčení. Václav Drbola se stal obětí komunistického režimu, kterému posloužil ke kriminalizaci katolických duchovních v souvislosti s případem „Babice“. Byl odsouzen ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti a 3. srpna 1951 popraven. Zcela rehabilitován mohl být státními justičními orgány až v letech 1990–1997.

Kongregace pro blahořečení a svatořečení v Římě udělila v dubnu 2011 nihil obstat k beatifikačnímu procesu P. Václava Drboly a současně udělila souhlas, aby bylo řízení V. Drboly připojeno k beatifikačnímu procesu P. Jana Buly. (Více na http://kanonizace.biskupstvi.cz/)

Bronzová busta od sochaře Stanislava Müllera byla v sobotu 3. srpna 2013 odhalena v Babicích, ve farnosti, kde P. Drbola působil, a je umístěna na kamenném podstavci před farou.

Více:

http://morbud.sdb.cz/galerie/akce/babice-den-smireni/
http://morbud.sdb.cz/clanky/aktualne/den-smireni/

Foto: Archiv P. Pilera

více foto zde.

a b

c d

 

 

 

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality