Biskupství brněnské

Výstava na počest Svatého otce Františka

Ilustrace
6.6.2013

Od 6. června 2013 bude v salonku Diecézního muzea v Brně (Petrov 1) otevřena výstava nazvaná Píseň bratra slunce.

 

Výstavu "Píseň bratra slunce -meditace kresbou a slovem" věnuje Diecézní muzeum v Brně zvolení papež Františka. Výstava v salonku muzea představuje hymnus sv. Františka Laudes creaturarum – Chvála stvořeného (Píseň bratru slunci, německy Sonnengesang) v devíti grafických listech významného německého umělce českého původu Diethera F. Domese. Grafické listy doplňují texty P. Ericha Leglera.

Diether F. Domes je narozen ve Vítošově na severní Moravě. Jako dítě musel po skončení II. světové války opustit svoji vlast a nový domov našel v Bavorsku, kde působí a tvoří dodnes. Svým dílem se věnuje především křesťanským tématům, která vyjadřuje v podobě skleněných vitrají, venkovních objektů nebo interiérových plastik. Druhou zásadní oblastí jeho tvorby je kresba, ve které rovněž dosáhl mimořádné úrovně a řady ocenění.

 

V Brně Domes prezentuje cyklus kreseb na témata Písně bratra slunce. Tento neslavnější text sepsaný svatým Františkem z Assisi v italském Damianu patrně v roce 1224 je představen jak v německém, tak v českém překladu. Doprovázejí jej Domesovy barevné kresby, které vyjadřují symbolicky hlavní témata Františkových veršů – modliteb od „bratra slunce“, „sestru vodu“ až po „sestřičku – smrt těla“.

 

Meditace kněze a teologa Ericha Leglera, které z Františkova textu vycházejí, jsou návštěvníkům k dispozici v tištěné podobě v češtině v překladu Jana Žáka. Domesovy meditace kresbou a Leglerovy meditace slovem navzájem rozšiřují a obohacují zážitek z výstavky, která sama je komorního rozsahu, ale o to hlubší zamyšlení nabízí.

 

Výstavu věnuje Diecézní muzeum události zvolení papeže Františka a je zároveň pořádána k výročí padesáti let umělecké práce Diethera F. Domese, výtvarníka, který se po dlouhých desetiletích představuje teprve po druhé opět na půdě své rodné země.

 

Salonek Diecézního muzea (Petrov 1) bude pro zájemce otevřen denně mimo pondělí od 6. června do 28. července 2013 od 10.00 do 18.00 hodin.

Více www.petrovinfo.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality