Biskupství brněnské

Sochař Vladimír Matoušek k památníku sv. Cyrila a Metoděje v Brně na Petrově

Ilustrace
6.6.2013

K oslavám Jubilejního roku 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu se připojuje také moravská metropole. Ve čtvrtek 6. června 2013 v 10.00 hodin bude u katedrály sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově slavnostně odhaleno sousoší svatých Cyrila a Metoděje autorů Vladimíra Matouška a Ing. arch. Radima Horáka.

 

Slovo jednoho z autorů sousoší, sochaře Vladimíra Matouška: "Na úsvitu kulturních dějin naší země stáli dva muži, kteří projevili nesmírnou odvahu. Totiž odvahu sloužit svým intelektem lidem v cizí zemi, vydat se na nebezpečné cesty do neprobádaných krajin, konat věci a skutky, které tam nebyly obvyklé, zvěstovat nové duchovní pravdy o světě. A všechna rizika (a ta bývala často pro misionáře smrtelná) svěřit vyšší moci. Jejich mise mohla ztroskotat na stovkách náhod a detailů. Nestalo se…

 

Ctnost jejich odvahy a víry otevřela a posílila v naší zemi Kristův pramen. Těžíme z něj vědomě či nevědomě všichni dodnes.

Kéž bychom my dnes v naší pohodlné době měli alespoň zlomek jejich odhodlání!

 

Místem, kam chodíme odedávna čerpat sílu, je v Brně hora pojmenovaná podle sv. Petra - Petrov. V památníku, který budujeme můžeme projevit vděk a úctu k velikosti osobností Cyrila a Metoděje i jejich činů pro naši historii. Připomenout si, že bychom měli být také takoví. Pozvednout se z malichernosti malých sporů i strachů, vidět celek dějin. A naši úlohu v něm - jako odvážnou službu ostatním lidem všude na světě.

Stejně jako sloužili Solunští bratři před 1150 lety nám."

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality