Biskupství brněnské

Slovo hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška k památníku sv. Cyrila a Metoděje v Brně

Ilustrace
6.6.2013

K oslavám Jubilejního roku 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu se připojuje také moravská metropole. Ve čtvrtek 6. června 2013 v 10.00 hodin bude u katedrály sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově slavnostně odhaleno sousoší svatých Cyrila a Metoděje autorů Vladimíra Matouška a Ing. arch. Radima Horáka. Slavnostního aktu se zúčastní také hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek.

 

Hejtman Michal Hašek při této příležitosti uvedl: "Příchod svatých Cyrila a Metoděje na Moravu, jehož 1150. výročí si v roce 2013 připomínáme, představoval výrazný zlom v našich dějinách, který určil více než tisícileté kulturní směřování všech Slovanů. Je tedy zřejmé, jak významná je cyrilometodějská tradice pro historii ale také pro současnost i budoucnost jižní Moravy.

Když papež Jan Pavel II. v roce 1990 na Velehradě hovořil o Cyrilu a Metodějovi, vyzdvihl význam obou bratří pro budování křesťanské Evropy a zdůraznil jejich odkaz pro jednotu Východu a Západu. V obou momentech spočívá aktuálnost jejich poselství pro současnost. Tento odkaz hodláme chránit a předat budoucím generacím. Proto vítám připomenutí jejich odkazu formou sochy obou soluňských bratří právě v moravské metropoli Brně."


 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality