Biskupství brněnské

Rajhrad hostil druhé celostátní setkání nemocničních kaplanů

Ilustrace
30.4.2013

V pondělí 22. dubna 2013 se v Domě léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě setkalo 35 katolických nemocničních kaplanů k modlitbě za nemocné a za sebe navzájem, k diskuzi nad aktuálními otázkami pastorační péče ve zdravotních a sociálních službách a k reflexi vlastních zkušeností v přístupu k pacientům.

 

Rajhrad: V pořadí první obdobné setkání se konalo již v loňském roce na témže místě. Letos kromě předchozích pořadatelů, Rady pro zdravotnictví České biskupské konference, Biskupství brněnského a Oblastní charity Rajhrad, se do organizace této aktivity zapojila Katolická asociace nemocničních kaplanů v České republice (KANK).

Setkání začalo v 10.00 hodin v zaplněné hospicové kapli mší svatou, které předsedal P. Bohumír Vitásek, biskupský vikář pro pastoraci nemocných v Arcidiecézi olomoucké. Po jejím skončení následoval v edukační místnosti dopolední blok s referáty a diskuzí. MUDr. Michal Hrnčiarik, předseda KANK, informoval účastníky o činnosti výboru asociace, o dalším vzdělávání nemocničních kaplanů a o pořádaných konferencích a seminářích pro pracovníky ve zdravotnictví, kterých se také nemocniční kaplani mohou účastnit.

O situaci v poskytování pastorační péče v jednotlivých diecézích pak referovali přítomní biskupští vikáři. P. Jaroslaw Furtan z Hradce Králové upozornil na ojedinělou aktivitu v diecézi – pouť rodin a nemocných do Jablonného v Podještědí v červenci každého roku, při které téměř 80 osob přijme z rukou biskupa svátost nemocných, a vyzvedl potřebu zapojení dobrovolníků do pastorační péče v nemocnicích, kteří by pracovali pod vedením nemocničních kaplanů. Tento požadavek ve svém příspěvku rovněž zdůraznil P. Václav Tomiczek z ostravsko-opavské diecéze. P. Leo Zerhau z Brna poukázal na nutnost úzké spolupráce nemocničních kaplanů-laiků, řeholních sester a jáhnů s kněžími, protože jen v této součinnosti je možné poskytovat komplexní pastorační péči ve zdravotních a sociálních službách. P. Bohumír Vitásek z Arcidiecéze olomoucké hovořil o vnímání Božího vedení v rozvoji této péče v diecézi, protože není plánována, a o ekumenické spolupráci. Za nepřítomného P. Jiřího Barhoně z Plzně byla vybídnuta ke krátkému vystoupení s. Anežka Marie Škrobánková, která představila Plzeň jako krajské centrum zdravotních a sociálních služeb, v nichž obětavě pastorační péči poskytují řeholnice i laičky.

Zástupce jednotlivých diecézí poté vystřídali dva lékaři, MUDr. Ladislav Kabelka a MUDr. Jaroslav Štrof, kteří se ve svých příspěvcích zabývali významem působení nemocničního kaplana v nemocnicích, hospicích aj. Primář Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě prezentoval nemocničního kaplana jako toho, který zmírňuje utrpení nemocných. Ředitel Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze pod Petřínem na začátku svého referátu uvedl, že jen asi 10 % pacientů v jejich nemocnici jsou katolíci. Jelikož jednou z hlavních úloh nemocničního kaplana je pomoci pacientovi při obnovení narušené integrity v důsledku závažné nemoci, proto nabídka pastorační služby nemůže být adresována jen této desetině hospitalizovaných, ale každému nemocnému. Oba přednášející vyzvedli nutnost přítomnosti nemocničních kaplanů v zdravotnických zařízeních.

V odpoledním bloku zazněla přednáška Mons. Aleše Opatrného, Duchovní svět v bio-sociálně spirituálním kontextu. Přednášející konstatoval, že dnes se stává běžným celostné chápání potřeb nemocného a z nich vyplývajících úkolů pro ty, kdo se o něho starají. Bývá to vyjádřeno známou čtveřicí potřeb, která odpovídá čtveřici dimenzí člověka jakožto bytosti tělesné, sociální, psychické a duchovní. Úkoly okolí nemocného se tak charakterizují jako péče o biologické potřeby, pomoc v řešení sociálních potřeb, vystižení a realizace psychologických potřeb a pomoc k naplnění duchovních (spirituálních) potřeb.

Poděkování za organizaci a zdárný průběh setkání patří především pracovníkům Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě, jmenovitě řediteli Ing. Jaromíru Bílému, primáři MUDr. Ladislavovi Kabelkovi, Ph.D. a nemocniční kaplance Mgr. Zitě Havlenové, a také P. ThLic. Leovi Zerhauovi, Th.D. z Brna.

 

(Zpracovala Marta Hošťálková)


 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality